Aggregate Prime - Dream Deferred [2016]

Aggregate Prime
Dream Deferred
Onyx Music Label
8.0
8

U jazz vokabularu Ralfa Pitersona stoji da je profesor na Berkliju, perkusionista, trubač, međutim, sada već vrlo iskusni Njudžeržanin najpoznatiji je kao bubnjar i lider različitih uspešnih kvarteta i kvinteta. U 2016. godini, Piterson pravi all-star ekipu pod nazivom Aggregate Prime, a debi album ima naslov Dream Deffered.

Sam naziv album je preuzet iz poeme Harlem, Lengstona Hjuza, koja je i u prošlosti bila česta inspiracija autorima različitih umetničkih formi.

What happens to a dream deferred?

Does it dry up

like a raisin in the sun?

Or fester like a sore-

And then run?

Does it stink like rotten meat?

Or crust and sugar over-

like a syrupy sweet?

 

Maybe it just sags

like a heavy load.

Or does it explode? 

Piterson, podstaknut smrću oca i rasnim sukobima u Americi, daje jak politički kontekst albumu. Prva kompozicija Iron Man, Erika Dolfija, podseća na radove Bobija Hačerson i samog Dolfija, i zapravo je neka vrsta Pitersonovog političkog određenja i usmerenja, i njome, uz silovitog Gerija Tomasa na flauti, Piterson želi da pruži jasan smer u kome bi trebalo da deluje afroamerička zajednica u Americi.

Sam Piterson u mnogobrojnim intervjuima u protekloj godini bavio se socijalnim i političkim problemima, pružajući određene smernice za razumevanje i slušanje albuma.

“The album speaks to the question of that final question Langston Hughes asks in ‘Harlem’ and whether we as a society are close to answering it,” says Peterson. “The answer is already there in that if we don’t do the right thing, all of our hopes and dreams will explode.”

U senci političkoj stejtmenta je ekipa u sastavu Vidžej Ajer, na klaviru, Mark Vitfild, na gitari, Keni Dejvis, na basu, uz pomenute Pitersona i Tomasa. Svirka je mahom čvrste post-bop orijentacije, kao i na većini od 19 prethodnih Pitrsonovih albuma.

Na ovom, jubilarnom dvadesetom, Pitersonov kvintet pokazuje upornost, političku zrelost i zavidan muzički kvalitet, što je sve u svemu bilo sasvim dovoljno da skrene pažnju šireg auditorijuma na svoj all-star tim. Na nadom da ćemo ih videti i slušati na što većem broju festivala, zaključak je da će sa ovakvim autorima jazz muzika svakako biti jedan od postulata kulture u narednim godinama.

Preporuka