The Cookers - The Call of the Wild and Peaceful Heart [2016]

The Cookers
The Call of the Wild and Peaceful Heart
Smoke Sessions Records
7.5
7

Ideja o stvaranju nekakvih super-grupa, ili bendova koji sažimaju 'instrumentalne' zvezde, često je kroz istoriju bila u startu osuđena na propast, jer ego ili sujeta samih muzičara je često u neskladu na zajedničkim duhom kolektiva, odnosno, psihoanalitčki gledano svaka pripadnost nekoj zajednici guši individualnost, koja je u kreativnim formama izražavanja praktično neophodna.

Američki sastav The Cookers je u nekom pogledu izuzetak.

Prvo, radi se o džez muzičarima, koji imaju tu sposobnost da se prilagođavaju kolektivu, ne zato što su nešto pametniji od ostalih, već jednostavno i najuniformisaniji sastavi im pružaju prostor za kreativno izražavanje.

Drugo, što je nekako još bitnije u ovom slučaju, radi se o vrlo iskusnim sviračima, sa impozantnim karijerama i diskografskim opusima.

The Call of the Wild and Peaceful Heart je peti album ovog sastava, i nazvan je prema istoimenoj kompoziciji saksofoniste Bilija Harpera iz sedamdesetih.

Kvalitet ovog albuma sačinjava kristalna hard-bop harmonizacija, ukombinovana sa elementima slobodnog muzičkog izražavanja, u zavisnosti od umetničke estetike samih kompozitora.

Tako recimo postoje razlike između kompozicija Sesila Mekbia (bas) i Bilija Harta (bubanj) u odnosu na stvari koje potpisuju Džordž Kejbls (klavir) i Harper, jer su Kukersi iz ritam sekcije u prošlosti imali značajne avangardne i free-jazz izlete, te su im kompozicije nešto slobodnijeg izraza.

Međutim, zapravo najlepši ugođaj i čini to žanrovsko preklapanje instrumentalista koji razmišljaju na različite načine, i vrlo lako je zaključiti zašto su Kukersi jedan od najaktivnijih džez sastava današnjice. 

Preporuka