J Mascis - Several Shades of Why [2011]

J Mascis
Several Shades of Why
Sub Pop / 2011

Za razliku od njegove  matične grupe „Dinosaur Jr“, čija muzika se može okarakterisati kao bučni gitarski rok, novi solo album Džeja Meskisa je gotovo u potpunosti odsviran na akustičnoj gitari. U nekoliko pesama čujemo čak i gudače, što je pravi presedan za čoveka kog nazivaju „Džimi Hendriks alternativnog roka“.

Pored Meskisa, u snimanju ploče pomogli su mu prijatelji iz grupa „Broken Social Scene“, „Band of Horses“, „A Silver Mt.Zion“, „Black Heart Procession“ i Kurt Vile

Ta impozantna lista gostujućih muzičara, kao i veliki broj akustičnih instrumenata čine osnovnu razliku između prvog Meskisovog solo albuma „Martin + Me“ iz daleke 1996, koji je u potpunosti odsviran samo na jednoj akustičnoj gitari.

Poseban kuriozitet je činjenica da će ovaj album objaviti diskografska kuća „Sub Pop“, ista ona za koju je izdavala grupa „Nirvana“ (čija su sva tri člana obožavala muziku Meskisa) pre nego što će doživeti planetarnu popularnost albumom „Nevermind“.

Ako volite kalifornijski pop i britanski folk, kao i akustičnu muziku Boba Dilana, Nika Drejka ili Tima Baklija, onda ne biste smeli propustiti album „Several Shades of Why“. 

Text objavljen u časopisu Politikin Zabavnik