The Transfiguration [2016]

The Transfiguration
Transfiguration Productions
Režija: 
Michael O'Shea
Scenario: 
Michael O'Shea
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8

U godini smrti legendarnog režisera horor filmova Džordža Romera, čoveka pre svega poznatog po svojim zombi sagama, jedan njegov nešto manje poznat film dobio je svoj omaž.

Američki reditelj Majkl O'Šej svakako je veliki poznavalac horor filmova. Međutim, retko je koji fan horora preoznao istinske vrednosti Romerovog klasika iz 1978. Martin. Upravo na postulatima ovog malog kultnog ostvarenja O'Šej gradi svoj film Transfiguration.

Naime, Transfiguration konceptualno, strukturalno, narativno, pa čak i stilski podseća na Romerov vampirski izlet, smešten u celosti u njegovom rodnom Picburgu.

O'Šej nas vodi u predgrađe Njujorka gde mladi afro-amerikanac Majlo minuciozno sprovodi misiju transformacije u oblik vampira. Ili to tako na samom početku izgleda. Nešto kasnije saznajemo da sam Majlo ima nešto sofisticiraniji pogled na urbane legende i mitove o krvopijama. Naime, kao i Romerov Martin, i O'Šejev Majlo ne veruje u prazne priče o vampirima, kao bićima koja se kreću samo noću izbegavajući tako dnevnu svetlost i opasnost koja vreba od izlaganja suncu.

Šta više, Majlo smatra da su vampiri među nama, jer, naravno, misli (ili zna) da je i on sam jedan od njih, a njegova motivacija je čisto psihološke prirode.

O'Šejev film je vrlo napet, često brutalan, i ima konstantnu dramsku gradaciju. Izvori predatorske pretnje figuriraju u različitim oblicima i formama, bilo da su to kriminalne bande, policija, ili sam Majlo, što intenzitivnu frekvenciju saspensa čini impresivnijom.

Transfiguracija je jedan retko inteligentan horor film, čije se vrednosti kriju u naznakama, odnosno onim stvarima koje ostaju samom gledaocu na zaključivanje, i tu Romerovu tehniku iskusno i O'Šej preuzima i maksimalno eksploatiše.