Chad VanGaalen - Light Information [2017]

Chad VanGaalen
Light Information
Sub Pop / 2017
9.0
9

Kanadski multimedijalni umetnik Chad VanGaalen još od svog prvog albuma „Infiniheart“ (2005) je na spisku umetnika koji izdaju pod okriljem izdavačke kuće Sub Pop. Takvo poverenje ukazano od jedne ovako legendarne etikete samo je dokaz kvaliteta albuma koje VanGaalen u poslednjih dvanaest godina objavljivao.

Na svom šestom albumu „Light Informations“ VanGaalen je ponudio neobičnu, veoma maštovitu i osvežavajuću leguru folka, psyca, indie rocka i popa. Kao i na većini prethodnih albuma i na ovom sve što je vezano za ovaj album u potpunosti je delo VanGaalena, od muzike, preko produkcije pa do samog omota, jer VanGaalen je uspešan ilustrator i animator koji pored omota za svoje albuma i animiranih video spotova, na ovom planu sarađivao je sa mnogo popularnih muzičara poput Holy Fuck ili Timbre Timbre.

Album je, kao i svi prethodni, snimljen u njegovom domu u Kalgariju, tačnije u njegovoj garaži, u kojoj su između ostalog i Alvvays snimili svoj odlični debi album. VanGaalen je na ovom albumu odsvirao sve instrumente osim jedne bas linije i nekih pratećih vokala.

Ovo je jedan od onih albuma koji vas ne oduševe na prvo slušanje, koji vam možda deluju previše čudno delom zbog specifičnog VanGaalenovog tenora do veoma neobičnih melodijskih progresija i harmonija, koje vam ne ulaze u uvo na samom početku ali vas svojom osobenošću dovoljno zaintrigiraju da ih ponovo čujete.

Neverovatne, na momente melodično kakofone gitarske melodije pomešane su sa neodoljivim zvukom analognog Korg 770 sintisajzera, i instrumenata koje je samo napravio i prilagodio svojim potrebama poput duple kalimbe (drevnog afričkog instrumenta) ili analognog mehaničkog bubnja napravljenog delom od lego kockica.

Sa svakim ponovnim slušanjem otkrivaće se pred vama neverovatan skup pravih indie rock dragulja, potpuno ekcentrične zvučne i muzičke strukture što ceo album čine apsolutno neodoljivim.

Album otvara hipnotički mračna „Mind Hijacker’s Curse”, veoma bogato aranžirana isprepletenim melodijama gitara i analognog sintisajzera sa pulsirajućom bas linijom kao podlogom.

Melanholični stihovi začinjeni mračnim cinizmom često su uvijeni, u na prvi pogled, čudne naučno fantastične vizije, dok se iza njih krije borba sa ličnim demonima, samo njemu poznatim. Sa druge strane oni su duboko alegorični tako da  je slušaocu ostavljeno da sebe pronađe u njima na način koji to njemu najvše odgovara.

U garažno rokerskoj  „Host Body“  spominju demonski paraziti koji preuzimaju telo domaćina ali sledeći stihovi  /And they hypnotized all of us / Nobody knew who they could really trust / And they stretched us out until we split / Divided us up until there just was nothing left / savršeno mogu govoriti o nepoverenju, možda i raznim ideologijama. raznim "izmima" koje kao paraziti zaposedaju zdrav razum ljudi i razaraju moderno društvo , dok u brilijantnoj psych pop „Old Heads“ kroz temu transhumanizma dotiče se ljudske dvoličnosti i postavlja pitanje / Who is the operator keeping all my cells together? /, 

Mystery Elemental“ ima u sebi pomalo prizvuka The Shins iz njihove rane, i po mnogima najbolje faze.  „Pine and Clover“ i „You Fool“ su začinjene folk elementima prepoznatljivim sa prethodnih albuma.

VanGaalenovom stvaralaštvo, što uključuje i muziku, veoma često su tokom njegove karijere opisivali rečima da nije za svakoga. Ma koliko to loše ili prepotentno zvučalo ponekada i jeste tako. Chad VanGaalen na veoma samouveren i osoben način svoju bogatu imaginaciju pretače u muziku i kao rezultat imamo album pun, u najboljem smislu, neverovatnih gitarskih rifova, melodija i ritmova i sve to odsvirano, aranžirano i producirano od strane samo jednog umetnika. Light Information“ od slušaoca zahteva određenu dozu maštovitosti i vremena a nagrada za to je umetničko delo retke lepote

Preporuka

share