Chasing Trane: The John Coltrane Documentary [2016]

Chasing Trane: The John Coltrane Documentary
Meteor 17, Crew Neck Productions
Režija: 
John Scheinfeld
Scenario: 
John Scheinfeld
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Chasing Trane je još jedan u nizu dokumentarnih filmova o legendarnom džez saksofonisti Džonu Koltrejnu (John Coltrane), sa respektabilnim brojem sagovornika, ali i još jedan od onih dokumentaraca koji temi pristupa gotovo isključivo hronološki, bez želje da upliva u temeljniju analizu Koltrejnovog života.

Džon Šajnfeld (John Scheinfeld) se zaista svojski potrudio da na jednom mestu sakupi legende džez muzike, i što je još značajnije legende saksofona (one preživele naravno). Imati u dokumentarcu Vejna Šortera (Wayne Shorter), Sonija Rolinsa (Sonny Rollins), Džimija Hita (Jimmy Heath) i Benija Golsona (Benny Golsona) sjajna je stvar. Imati ih u priči o svom prijatelju, kolegi i legendi još je značajnija stvar. Naročito gledano iz aspekta značaja džez muzike i njenog uticaja na muziku u dvadesetom veku.

O značaju i uticaju Džona Koltrejna na džez muziku i razvoj saksofona kao instrumenta, izlišno je govoriti, naročito ljubiteljima džez muzike, ili istorije muzike uopšte. Ali, poštujem da novije generacije tek stasavaju, i Chasing Trane je dobro polazno štivo.

Šajnfeld minucozno i u radipnom tempu pristupa hronološkoj analizi Koltrejnove bogate, ali kratke karijere. I tu se kriju i prednosti i mane ovakvog konzervativnog pristupa režiji.

Nepotrebno je ljubiteljima džeza nanovo pričati o značaju albuma Giant Steps ili A Love Supreme. To su radili i dokumentarci koji su se bavili istorijom džeza u poslednjih 30 godina. I to gotovo svi, bez izuzetka.

Nešto malo svetla na temu politike i spiritualnosti u delima Koltrejna bacaju Kornel Vest (Cornel West) i Vinton Marsalis (Wynton Marsalis), međutim, i taj aspekt, kao i nemušti delovi o životnim i porodičnim problemima, ostaju u zapećku ideje da se zadovolje svačiji ukusi. I onih koji znaju, i onih koji prvi put čuju za Koltrejna.

S tim u vezi imamo i nedovoljno uverljive i bitne (Kamasi Vošington, Džon Denzmor, Karlos Santana), do potpuno beznačajne sagovornike (Bil Klinton).

Ali dobro, džez muzika je dobila još jedan pristojan i gledljiv film o legendi koja je bila, jeste i biće inspiracija generacijama koje dolaze.

Preporuka

share

share