Blue Note All-Stars - Our Point of View [2017]

Blue Note All-Stars
Our Point of View
Blue Note Records
Zemlja proizvodnje: 
USA
8.0
8

U sklopu sedamdesetpetogodišnjice postojanja Blue Note izdavačke kuće, producent Don Voz (Don Was), sakupio je supergrupu i organizovao snimanje kompletnog materijala, koji je izašao 2017. godine pod nazivom Our Point of View.

Možda bi bilo malo pretenciozno reći da je frontmen ove supergrupe pijanista Robert Glasper, ali s obzirom na rejting u džez krugovima, ovo mišljenje se svakako nameće. Uostalom, Glasper se pojavljuje i kao koproducent albuma, zajedno sa Vozom.

 

Međutim, kao autori kompozicija pojavljuju se svi učesnici projekta: Ambrouz Akinmusire (truba), Markus Striklend (saksofon), Derik Hadž (bas), Lionel Lueke (gitara) i Kendrik Skot (bubnjevi).

Muzika se kreće u okvirima prethodnog stvaralaštva samih autora, i u mnogome je dostojan omaž Drugom Majlsovom kvintetu, odnosno Herbiju Henkoku i saksofonisti Vejnu Šorteru, čije dve kompozicije se pojavljuju na albumu. Poseban pik predstavlja Witch Hunt, i interakcija Striklenda i Akinmusirea, kao reminiscencija na dualizam Šortera i Fredija Habarda.

Malo elektronskog zvuka, pojačano glasperovskim sinkopiranjem, uz modernu ritmizaciju Hadža i Skota, pomalo avangardnog izletanja i postmodernističke stilizacije u improvizovanju, jesu izleti iz generalno čvrste post-bop materije i sirove džez posvete Blue Note legendi.

 

Preporuka

share
share