Atlanta - season 2

Atlanta
FX Productions, MGMT Entertainment
Režija: 
Hiro Murai
Scenario: 
Donald Glover
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.0
9

I dok je prva sezona serijala Atlanta samo u naznakama dala mali uvid u talenat braće Glover (Donald i Stiven), druga sezona nam donosi gotovo drastično poboljšanje, i nadogradnju koja obećava još puno kvalitetnih nastavaka, i potencijalno kultni status.

Priča o lokalnoj hip-hop zvezdi, koja zapravo to i nije, pokazuje sav besmisao društvenih mreža, Instagrama, Jutjuba, i ostalih platformi, koje delujući po nepisanim pravilima po kojima svako ima pravo na reč ili '15 minuta slave', raskinkavaju i demistifikuju status kulturoloških fenomena dvadesetprvog veka, i uopšteno razobličuju 'nedodirljivi' status medijske zvezde.

Paper Boy jeste talentovani pesnik i reper, njemu ne fali ulična mudrost i inteligencija, ali, zbog urođene narcisoidnost i gordosti, i pokušaja da po svaku cenu ostane cool i dosledan svojim verovanjima i ubeđenjima, nikako ne uspeva da se implementira u tokove koje mu je nametnuo njegov nenadani youtube hitić.

Iz gotovo istih razloga, njegov rođak i menadžer Ernest, ne uspeva da na postulatima lokalnog fenomena izgradi benefit regionalnih ili svetskih razmera.

Međutim, Gloveru kao autoru fabula služi za satirično poigravanja, i junaci Atlante su samo sredstvo za ostvarivanje konačnog cilja serije, a to je izvrgavanje ruglu civilizacijskih tekovina severnoamaričkog kontinenta.

S tim vezi, druga sezona Atlante nam donosi nekoliko vanserijski kvalitetnih epizoda, koje dugoročno funkcionišu dobro i kao zasebne celine.

Ono što je poseban kvalitet jeste majstorsko vođenje režije od strane Hira Muraija (Hiro Murai), glavnog Gloverovog operativca iza kamere, čiji je dopronos celokupnom tonu serije nemerljiv. Njegov lagan, diskretan i nenametljiv stil i pristup naraciji, u savršenom je skladu sa temama koje obrađuju braća Glover, čineći drugu sezonu Atlante za nekoliko pedalja kvalitetnijom od prethodne.

Preporuka