Mindhunter [2017]

Mindhunter
Denver and Delilah Productions, Netflix, Panic Pictures
Režija: 
David Fincher
Scenario: 
Joe Penhall
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8

Po starom dobro oprobanom modelu Mindhunter nas vraća u sedamdesete godine prošlog veka, nebi li nam ispričao detektivsku sagu o razvoju FBI službe i profilisanju serijskih ubica.

Pilot epizoda nas upoznaje sa mladim detektivnom FBI-a, nalik svima dragom Kuperu iz Twin Peaksa, mada nešto manje ekscentričnom, ali jednako inteligentnom i naivnom.

Njegov rani dejt sa hipsterkom iz lokalnog kampusa otvoriće mu prozore za ispitivanje sopstvene seksualnosti, koju će on dobrano implementirati u svoj rad na psihološkoj analizi serijskih ubica, zajedno sa svojim partnerom i iskusnijim kolegom.

Sudar njih dvojice jeste onaj oldskulovski badi fazon iz sedamdesetih, gde dolazi do česte kombinacije bad cop, good cop tranzicija.

Nakon nekoliko epizoda tandem dobija pojačanje u vidu atraktivne profesorke psihologije sa renomiranog univerziteta.

Mindhunter je narativno bogata serija, koja obilato baštini izuzetno nasleđe ovakvih i sličnih uradaka. Kvalitetna nadogradnja je bazirana i na scenarističkim tranzicijima, gde skoro svaka epizoda nudi novog serijskog ubicu iz stvarnog života, i na osnovu njegovih karakteristika sklapa se profilisana priča.

Depalmijasko-Godarovsko poigravanje se slikom, slovima i kadrovima samo je još jedan zanimljiv dodatak bogatom koloritu epohe u kojoj se vrti priča, ali, nažalost, samo na formalnom nivou.

Posebnu pohvalu zaslužuje odabir saundtreka, koji nas podseća na klasike kao što su Albatross, Baker Street ili I'm Not in Love...

Sasvim dovoljno za impresivnu prvu sezonu, i najavu naredne.