Fahrenheit 11/9 [2018]

Fahrenheit 11/9
Dog Eat Dog Films, Midwestern Films, State Run Films
Režija: 
Michael Moore
Scenario: 
Michael Moore
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.5
9

Argumentovano, temeljno i precizno, Fahrenheit 11/9, proslavljenog dokumentariste Majkla Mura (Michael Moore), upozorava na opasnosti koje bi mogle da uzdrmaju temelje američke demokratije, nakon dolaska na vlast desničarskog populiste Donalda Trampa.

Vizija i viđenje pojma 'američka demokratija' se naravno drugačije sagledava iz različitih uglova, u zavisnosti od zemlje ili kontinenta na kome se nalazite. Ali, ako prihvatimo Deklaraciju nezavisnosti kao jedan od globalno najuticajnijih modernih demokratskih postulata, i tekovine razvoja političkog života u poslednja dva veka, te uticaj na globalna dešavanja tokom dvadesetog veka, jasno je da SAD ima politiku koja i pored svih nedostataka ima najduži i najčvršći kontinuitet – značajno ugrožen jačanjem elita i socijalnom nejednakošću u poslednjih 50 godina.

I to je zapravo tema filma Fahrenheit 11/9, a ne samo i isključivo dolazak republikanskog odmetnika na čelo Bele kuće.

Ono na šta je Mur upozoravao godinama kao da ne dopire do političkih elita, koje deluju uprkos njegovim upozorenjima, isključivo na štetu sopstvenog stanoviništva.

U najnovijem ostvarenju, poznat po svom britkom i mračnom humoru, te nezaustavljiv u usudima i namerama, Majlk Mur ide korak dalje, udružujući se sa lokalnim političarima (izgnanicima iz redova Demokratske stranke), sindikalnim vođama, kao i sa tinjedžerskim pokretima nastalim nakom tragedije u Parklendu na Floridi, ne bi li barem malo uzdrmao stubove političkih elita koje su se odavno odmetnule od sopstvenog stanovništva.

Centralni fokus priče zauzima kriza sa pijaćom vodom u rodnom gradu Majkla Mura Flintu u državi Mičigen.

Problem nastao u toku besmislenog izmeštanja vodovodne mreže, usled čega se ‘privremeno’ prešlo na lokalnu rečicu punu fekalnog otpada, izazvaće praktično humantirnu katastrofu, u čiju se priču u jednom trenutku uključuje i sam predsednik Obama. Rezultat – poražavajuć po lokalno stanovništvo, a Obamino srkanje vodice je antologijski čin političkog besčašća.

U karijeri punoj povremenih uspona i padova Majkl Mur je pokazao da poseduje britak um, ciničan duh, pokazao je da traži rešenja, iako duboko i odavno svestan realnosti i celokupne trulosti kapitalističkog aparata, Mur nije senilni starac zalutao u teorije zavera, već pragmatik koji upozorava na opasnosti.

I otuda poređenje sa nacizmom, koje mu se najviše zamera. Zašto? Ako neko ima pravo da brine i šalje takve otvorene poruke to je upravo Mur, a on je i jedan od retkih vizionara koji je predvideo pobedu aktuelnog predsednika, tako da je Fahrenheit 11/9 sasvim prirodan čin jednog istinskog demokrate i humaniste.