Fyre Fraud [2019]

Fyre Fraud
Hulu
Režija: 
Jenner Furst, Julia Willoughby Nason
Scenario: 
Lana Barkin, Jenner Furst |
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Bahamska ostrva su 2017. godine bila svedok jedne od najvećih savremenih beskrupuloznih prevara. Fyre Festival bio je fijasko čije posledice su milionske tužbe i obeštećenja, a epilog ovoj tragikomediji se ne nazire u skorijoj budućnosti.

Neverovatna stvar jeste i da su gotovo u isto vreme rađena dva dokumentarca sa identičnom temom, što verovatno nije zabeleženo u novijoj istoriji, ako uopšte postoji sličan primer.

S obzirom da su u celu prevaru upletene razne, pre svega, internet grupe i lobisti (infuenseri), očigledno postoji interes da svako inspriča svoju verziju istine.

Fyre Fraud je, za razliku od filma Fyre, barem naizgled nezavisniji i teži sa prikaže objektivno događaje, pokrivajući većinu aktera ovog propalog festivala... ako uopšte možemo o festivalu ovde govoriti, jer se nameće pitanje da li je ovo bila organizovana interent prevara, ili samo trapavo organizovana zabava za bogate milenijalce, u organizaciji njihovih prepredenih vršnjaka.

Glavni lik, izvesni Bili Mekfarland (Billy McFarland), klasični next generation wall-street manipulant, izuzetno doteran i namazan u skladu sa vernim poklonicima instragram praznoglavnog i besmislnenog oniline dejstvovanja, uspeva da uz pomoć mahom korporativnog novca, influensera, internet marketinških agencija i nekakvog repera zvanog Dža Rul (Ja Rule) organizuje POKUŠAJ dovođenja velikih zvezda na Bahamsko ostrvo.

Naravno, sve ostaje na nivou pokušaja, jer se Fyre Festival pretvara u 'noćnu moru', gde umesto nastupa najavljenih muzičara dobijamo haos, koji se brzinom svetlosti proširio internet zajednicom.

Nije ovde srećom niko fizički stradao, ali ovaj film valja pogledati kako bi se stvorila nekakva svest o opasnostima koje vrebeju internetom, ako ne zbog nas samih, a ono zbog generacija koje dolaze, i svih onih, koji uprkos razmaženosti, nisu zaslužili da ih neko ovako namagarči.

Preporuka

share

share