Sparrow Steeple - Tin Top Sorcerer [2019]

Sparrow Steeple
Tin Top Sorcerer
Trouble In Mind Records / 2019
8.0
8

Sparrow Steeple je nastao iz Strapping Fieldhandsa, benda koji je u devedesetim godinama prošlog veka spojio hipi folklorne aspiracije svjetske muzike sa bizarnim pop melodijama bendova poput Guided by Voices i Thinking Fellers Union Local 282.

Tin Top Sorcerer predstavlja debi Sparrow Steeplea za izdavačku kuću Trouble In Mind, inače je njihov treći LP, nakon Rangefindera iz 2005. odnosno Steeple Two iz 2017. godine. Jeff Werner, Jacy Webster i Bob Dickie, koji sada sviraju i u oživljenim Strapping Fieldhands, osveženi su na ovom izdanju krhkim glasom pevačice Barry Goldberg, koja je istovremeno i vizuelni umetnik. 
 

Album otvara zakucani psych-blues stomper "Roll Baby", na kome su batinajući rifovi začinjeni kiselim solažama i usnom harmonikom, preko koje se preliva refren “...roll baby, roll baby, roll,” lansirajući reverbom slušaoca u pozne šezdesete.

“Leprechaun Gold” uz "Stabbing Wizards" izmešta radnju u zaboravljene analogne Dungeons & Dragons svetove, potopljne u kvalitetne lysergične rastvore, zajedno sa avant folk vajbom.

Isobel Sollenberger iz Bardo Ponda flautom unosi psihodelični nemir u paranoičnu likantropsku bajku "Wolfman Of Mayberry", na kojoj se uvrnuti horror smešta u okvire legendarne TV komedije The Andy Griffith Show.

Bizarni humor "Waterboarded By Lord" i barokna "Duchess of Eden" spuštaju intenzitet zvuka za koji decibel, da bi tragična "Girl In The Whispering Wood" uz zvuke zvonca za bicikl i disonantnih dvojnica privela Tin Top Sorcerer kraju.

Iako na trenutke nekoherentan i naporan, jedan ovakav štreberski retro-psych trip je pravi soundtrack za ubijanje dugih letnjih dana. Uz iskusnu ekipu i sa dovoljno točenog piva svet može ponovo dobiti sve nijanse ljubičaste.