A Beautiful Day in the Neighborhood [2019]

A Beautiful Day in the Neighborhood
Big Beach Films, Tencent Pictures, TriStar Pictures
Režija: 
Marielle Heller
Scenario: 
Tom Junod (Inspired by the article "Can You Say ... Hero" by), Noah Harpster
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.5
9

Marijel Heler (Marielle Heller) se nakon odličnog filma Can You Ever Forgive Me? iz 2018. godine, u 2019. vraća sa još kvalitetnijim ostvarenjem – biopikom o legendarnoj TV zvezdi Fredu Rodžersu (Fred Rogers) A Beautiful Day in the Neighborhood.

Tom Henks, i sam vrlo sličan u privatnom životu Fredu Rodžersu, odigrao je još jednu ulogu, koja ga mapira kao maestralnog performera likova, čiji karakteri zadiru u nedokučive hodnike misterioznosti pojmova dobrote ljudske duše.

Fred Rodžers je u balkanskim okvirima ekvivalent TV personama kao što su Dragan Laković ili Mića Tatić, odnosno ljudima koji su dobar deo svog života posvetili zabavljanju naših najmlađih, i na taj specifičan način dopreli do sentimenta generacija i generacija ljudi koji su stasavali uz male ekrane.

Rodžers je u Američkim okvirima zapravo i personifikacija za savršenog dečijeg zabavljača, koji uz upotrebu lutki, mimike i prezentovanja sitnih problema, sažima najsavršenije mudrosti o životu, odnosno onih malih stvari koje smo sa odrastanjem zaboravili i koje nam se čini iz perspektive odraslog čoveka nevažnim.

Ali, A Beautiful Day in the Neighborhood nije film o Rodžersovoj karijeri i životu, niti o njegovom radu sa decom ili na televiziji, film se zapravo bavi njegovom konekcijom sa novinarom Tomom Džunoom (Tom Junod), čiji je novinski artikl iz devedesetih "Can You Say ... Hero" poslužio kao potka za uradak Marijel Heler.

Džunoov lik se u filmu zove Fred Vogel, i nalazi se na jednoj od životnih prekrtenica, jer se posle mnogo godina u njegov život vraća davno zaboravljeni otac, sa kojim je Vogel u sukobu.

Vogela život šalje na misiju pisanja članka o omiljenom liku svih generacija, i na put samospoznaje, kada se suoči sa pozitvnom energijom, koja nadilazi njegove defanzivne i introvertne mehanizme.

Cinzam i mizantropija ogorčenog novinara ne dopiru svojim sečivom oštrice do blagoglagoljivog, najsmejanog i mudrog Rodžersa, koji samom svojom mimikom razoružava gorčinu gneva, ne samo Lojda Vogela, već i svih ostalih ljudskih bića, koja potmuli bes konfrontiraju toplini ljudske duše.

A Beautiful Day in the Neighborhood je jedan od onih filmova kojima nije preko potrebna reklama, jer njihova vrednost nije samo u sadržaju, već više u poruci koju šalju, a koja je s vremena na vreme potrebna svakom ljudskom stvorenju. Koja je to poruka nisam siguran, ali sam siguran da će je svako dobronameran i otvoren shvatiti na pravi način.

Preporuka

share