Bad Education [2019]

Bad Education
HBO
Režija: 
Cory Finley
Scenario: 
Mike Makowsky (screenplay), Robert Kolker (based on the New York Magazine article "The Bad Superintenent" by)
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Rozlin, Njujork, jedna od vodećih američkih srednjoškolskih ustanova bila je početkom ovog veka epicentar finansijskog skandala, koji je uzdrmao temelje američkog obrazovnog sistema i načina na koji se vrednuju rezultati i dele sredstva.

Hju Džekmen (Hugh Jackman) donosi jedan od najboljih performansa u svojoj turbulentnoj karijeri, kao direktor Frenk Tason, perfektno uglađeni sociopata i mastermajnd iza paravana spolja savršeno ispeglane fasade jedne od najuspešnijih ustanova u zemlji.

U želji da se izgradi monumentalni spomenik u sred kampusa Rozlina, Tason i njegova saradnica izvode samo još jedan u nizu finansijskih slaloma kroz fingiranje rezultata i uglađivanja potemkinovog sela, kako bi se ostvarila materijalna dobit za uvećenje dobiti i učvršćivanje privilegija u ustanovi i upravnom odboru.

Međutim, na nesreću ovog sociopate, stvari kreću nizbrdo na dva fronta: koleginica ima gramzivu i raskalašnu porodicu, a i jačanje školsko-istraživačkog novinarstva nije bilo od dugoročne koristi, naprotiv, počinje da im se obija o glavu, jer iako je dokumentacija duboko skrivena u podrumskim prostorijama, ona i dalje čami u mraku i skupljajući prašinu, čeka hrabrog društvenog pojedinca. I dočekala ga je...

Zavera se srušila kao kula od karata, na opštu nevericu šire lokalne zajednice i na ne malo iznenađenje upravnog odbora i prijatelja dvoje zaverenika.

Bad Education je ozbiljna opomena kako se stvari i u prilično dobro organizovanim zajednicama i sistemima mogu vrlo lako urušiti, jer se suštinski društva oslanjaju na kuražnost, snagu i hrabrost pojedinca, i to je činjenica koja stoji postojano od vajkada.

Autor filma Kori Finli (Cory Finley) na kraju šalje poruku kontroverznog sadržaja da možda postoji i finansijska granica, koju kada pojedinac prekorači, postaje nedodirljiv čak i za prilično rigorozan poreski i sudski sistem Sjedinjenih Država, što je deprimirajuća poruka pravdoljubivim i časnim ljudima za koje se svi nadamo da su i dalje većina.

Preporuka