The Trip to Greece [2020]

The Trip to Greece
Revolution Films
Režija: 
Michael Winterbottom
Scenario: 
Michael Winterbottom
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
8.5
8

Rob Bajdon (Rob Brydon) i Steve Coogan (Steve Coogan) su i posle 10 godina The Trip serijala, nakon dve internacionalne avanture po kulinarskim i mondenskim rajevima Španije i Italije, i dalje živahni i veseli kao na početku, kada su oblilazili čuvene restorane po severu Engleske.

Njihovo novo putešestvije tragovima Homerove Odiseje nalazi iz 2019. godine u Grčkoj, gde su Kugan i autor Majkl Viunterbotom (Michael Winterbottom) prošle godine već radili na filmu Greed, tako da su praktično o jedan trošak uradili dva odlična filma.

Brajdon je i u novoj avanturi pun života, aposlutno siguran u svoje umeće transformacije i profesionalnih kvaliteta koje poseduje, dok egocentrični, cinični i anksiozni Kugan nastavlja tamo gde je stao u Španiji, okrenut pre svega svojim demonima i ratu sa kritikom, koja ga podjednako obožava i napada.

Otuda i Brajdon hvali Kuganov performans u filmu Stan & Ollie, podilazeći poljuljkanom egu svog prijatelja, u jednoj od memorabiljnih scena u filmu, koja se nastavlja gomilom imitacija, gde se izdavajaju impresarije Dastina Hofmana i Džona Vojta iz klasika Ponoćni kauboj, kao i kaririranje gangster kokni stajla Reja Vinstona.

Međutim, pošalice ide mnogo dalje, tako da Bajdon slobodno interpretira zvučne homonime Greece i Grease, kako bi državu implementirao u kontekst disko hita, dok se Kugan logično pita zašto  hit Tragedy pogrešno tumači pojam depresije.

Iako ne znamo gde je kraj ovih avanatura Vinterbotoma, Kugana i Brajdona, i koje će sve kulinarske rajeve iskoristiti za svoje filmske skice, sigurno je da je The Trip to Greece, kao i ceo serijal filmova, bio i ostao sjajna izlaza karta za odlazak u svet avanturističkih magičnih pokretnih slika na koje niko ne ostaje potpuno ravnodušan.

Preporuka