Feels Good Man [2020]

Feels Good Man
Ready Fictions, Wavelength Productions, XTR
Režija: 
Arthur Jones
Scenario: 
Giorgio Angelini, Matt Furie
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.5
8

Virtuelni svet je na početku igrao po sopstvenim pravilima i bio poligon za igranje gikova, koji su ga suštinski i stvorili, ali je formalno postao moćno sredstvo rasne, entičke i političke obračune anonimnih persona sa viškom adrenalina i hroničnim nedostatkom intelektualnih kapaciteta i obrazovanja.

Dokumentarni film Feels Good Man, autora Artura Džounsa (Arthur Jones), donosi nam priču o Internet mimu (meme) Pepeu Le Frogu i njegovom kreativnom ocu Metu Furijeu (Matt Furie), i njegovim naporima da se uhvati u koštac za borbu oko autorskih prava na intelekualnu svojinu, koja se bizarnim speltom okolnosti otrgla kontroli.

Naime, nakon što je Furije stvorio strip Boy’s Club, o grupici postkoledž slekera, koji žive u loše organizovanoj zajednici, jedan od junaka priče Pepe le Frog, odnosno njegov lako crtljiv i prenosiv lik, ulazi u sferu 4Chan sajta, zajednice stvorene da provocira i komentariše političke i društvene pojave i fenomene.

Pepe le Frog brzo postaje lako transformljiv mim i dežurni komentator svakodnevnih dešavanja, međutim, paralelno sa jačanjem nacionalnih struja u Americi i kandidaturom Donalda Trampa za predsednika, Pepe Le Frog ni kriv ni dužan postaje moćno sredstvo u rukama ultradesničara.

Sve to vreme povučeni i skromni Met Furije stvari posmtra iz vizure sanjara i umetnika, bez želje da na bilo koji način profitira od svoje kreacije, naravno, sve do trenutka kada su stvari otišle predaleko...

Feels Good Man je odličan dokument o snazi i moći interneta i šteti koji mogu da prouzrokuju dnevno-politička dešavanja, manipulacije i rasna mržnja, jer obično sve krene kao laka i naivna zabava, a u sferi gde se javljaju anonimni entiteti, te pojave se često otrgnu kontroli moderatora i odu u svoju neželjenu krajnost, nanoseću višestruku štetu društvenoj zajednici.

Preporuka

share

share