Things Heard & Seen [2021]

Things Heard & Seen
Likely Story
Režija: 
Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Scenario: 
Elizabeth Brundage
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
6.5
6

Things Heard & Seen, haunted house horror film autorskog tandema Robert Pulčini - Šari Springer Berman, poentira na planu koloritne egzotičnosti lokacija, ali pada na fundamentima narativa, koji efektivu saspensa menja za realizam trilera.

Mladi bračni par par s detetom menja urbanu haotičnost za život na obodima kampusa i život u rustičnoj kući iz devetnaestog veka, kako bi otac i muž mogao da predaje književnost na univerzitetu.

Pulčini i Bermanova u fabularni predložak implementiraju ezoterični kontekst iz dela Emanuela Svendenborga, citirajući njegove naslove, usput tražeći vezu onostranog sa tragičnom sudbinom mladog bračnog para, koji zaglavljeni u teskobi kuće opčinjene duhovima prošlosti i sami gube konekciju među sobom...

Međutim, Pulčini i Bermanova, koji stoje iza izuzetnog ostvarenja American Splendor, nekako uspevaju da ovaj potencijalno efektan horor odvedu stranputicom, pretvarajući ga u psihološki triler, u kome duhovi svoju ulogu svode na puko posmatranje događaja, svodeći svoju rolu na karmičku moć stare dobre kletve i kazne, koja po običaju stiže grešnike, nalazeći tako konekciju sa delima Emanuela Svedenborga.

Things Heard & Seen je prosečan žanrovski uradak i ne poseduje ni šarm ni harizmu njihovog najpoznatijeg filma, što možda i nije fer poređenje s obzirom da propadaju različitim kategorijama, a ako je za utehu Amanda Sejfrid (Amanda Seyfried) je pružila uverljiv performans i kvalitet fotografije iskusnog Lerija Smita (Larry Smith) je na poslovično visokom nivou.