Sir Alex Ferguson: Never Give In [2021]

Sir Alex Ferguson: Never Give In
Sir Alex Ferguson: Never Give In
Režija: 
Jason Ferguson
Scenario: 
Mark Monroe
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
8.0
8

Evo još jednog u nizu inspirativnih dokumentarnih ostvarenja vezanih za karijeru velikog fudbalskog menadžera, čoveka koji je stavio neizbrisiv trag u ostrvskom fudbalu – reč je o neponovljivom Škotu Sir Alexu Fergusonu.

Voleli ga ili ne voleli, bili fan i ljuti protivnik Mančester Junajteda, velika većina se slaže u oceni da je Alex Ferguson gotovo isključivo zaslužan za, u istoriji gledano, drugu uspešnu eru kluba sa severozapada Engleske... a ta era je trajala četvrt veka.

Međutim, film koji potpisuje sin Alexa Fergusona Džejson, kreće kao emotivna storija o sinu koji biva suočen za mortalnošću oca, a sve to biva izazvano izlivom krvi u mozak, događajem od pre nekoliko godina, događajem koji je poslužio Džejsonu kao inspiracija za osvrt na karijeru njegovg oca.

Dokumentarac Sir Alex Ferguson: Never Give In praktično počinje neobičnim ispitivanjem Džejsona, koji ocu postavlja najosnovnija pitanja iz prošlosti, kako bi utvrdio u kojoj meri je mozak oštećen i ono što je njegovom ocu najbitnije u egzistencijalnom smislu – memorija.

A ta memorija je aura Fergusonovih uspeha u sportu, jer se strateg kao on retko rađa u fudbalu.

Sve počinje pričom o odrastanju u Glazgovu, sećanjima na brodogradilišne radnike, radničku klasu, kojoj je pripadao njegov otac i teškom životu u posleratnoj Škotskoj.

Ferguson je karijeru golgetera gradio u Sent Džonstonu i Danfermlajnu, da bi nakon nekoliko uspešnih sezona usledio transfer u njegov omiljeni Rendžers, gde se Aleks nije najbolje snašao, jer su to bile godine dominacije Seltika, a uprava je krivca našla u golgeteru, od kjojeg se više očekivalo.

Ti događaji će biti o presudnog značaja za trenersku karijeru Aleksa Fergusona, jer će motiv da kao strateg pobedi tim koji ga je izdao biti osnova njegovog delovanja u Aberdinu osamdesetih godina. Taj tim će Ferguson pretvoriti iz prosečnog škotskog prvoligaša u višestrukog šampiona, osvajača domaćih kupova, ali pobednika Kupa Kupova 1983. godine, što je bila najbolja preporuka čelnicima Mančester Junajteda vezana za angažovanje škotskog stručnjaka.

Karijera u Junajtedu nije išla nabolje u prvim godina, i bilo je potrebno puno vremena kako bi ekipa koju je skrojio Ferguson zaigrala po njegovim zamislima, ali kada je u tome uspeo početkom devedesetih godina, mašina Fergusonovih klipova bila je praktično nepobediv tim.

Sir Alex Ferguson: Never Give In je dostojan omaž velikom posvećeniku, koji je između redova negde priznao koliko je odricanja i žrtvovanja potrebno, kako bi se u nekom poslu dosegli vrhunski rezultati, što je i suštinski zaključak ovog filma.

Preporuka