Squid - Bright Green Field [2021]

Squid
Bright Green Field
Warp Records / 2021
9.0
9

U drugoj polovni prošle decenije, britanska nezavisna muzička scena postala je epicentar rađanja uzbudljivih mladih bendova. O mnogima ste mogli čitati na stanicama portala FatHipster. Još jedan od britanskih benova koji je svojim veoma odličnim debi albumom „Bright Green Field“ privukao pažnju publike širom planete je i brajtonski bend Squid.

Squid su  2016. godine osnovali Ollie Judge (vokal/bubanj), Louis Borlase (gitara, bas, vokal), Arthur Leadbetter (klavijature, violina, perkusije), Laurie Nankivell (bas, truba, perkusije) i Anton Pearson (gitara, bas perkusije, vokal). Ova petorica upoznala su se tokom studija na brajtonskom univerzitetu. Od 2017. godine do debi abuma ove godine, objavili su seriju singlova kao i tri Epja kojima su zadobili epitet najuzbudljivijeg mladog benda na britanskoj sceni.

Svojim debi albumom samo su potvrdili da se zaista radi o autentičnom i veoma dobrom bendu.  Iako se njihova muzika često svrstava u post punk, i evidentno je da elementitog muzičkog pravca postoje, zvuk ovog benda daleko je kompleksniji i jednostavno ga je nemoguće smestiti u jedan muzički žanr.

„G.S.K.“ koja nosi ime po farmaceutskom gigantu, korporaciji Glaxo Smith Kline je nošena post pank energijom  i  „Peel St.“, koja donosi pank agresivnost,  mogu smatrati pesmama koje bi bile najprijemčivije širokoj publici. Mada i ovu konstataciju treba uzeti u veoma slobodno, jer kao i ceo album,  muzika ovog benda jednostavno od slušaoca zahteva „aquired taste“ i apsolutno ne postojanje nikakvih muzičkih, žanrovskih ili bilo kakavih drugih ograničenja, umnogome kao i muzika njihovih kolega sa britanske scene, bendova black midi i Black Country, New Road.