Silverbacks - Archive Material [2022]

Silverbacks
Archive Material
Full Time Hobby / 2022
8.1
8

Često smo na stranicama FatHipstera pisali o mladim bendovima sa britanske scene. I to sa potpunim pravom, jer ovoliki broj kvalitetnih bendova i ovoliko dobre muzike nije viđeno ili slušano sa tih prostora, još od kraja 80ih i prve polovine 90ih godina. Kada govorimo o britanskoj sceni nekako se podrazumeva da tu spadaju i škotska i irska muzička scena.

Dok je škotska muzička scena imala jedan veoma dobar period krajem 90ih, pojavom fantastičnih škotskih indie pop bendova pre svega Belle & Sebastian i Camera Obscura, irska scena je samo sporadično izbacivala po neko ime, ni blizu, na globalnom nivou, onako bitnih muzičkih pojava kao tokom 80ih i 90ih.

Poslednjih nekolikog godina, verovatno na talasu nove i sveže kreativne energij,e koja je zapljusnula britanska ostrva, pojavio se i priličan broj izvanrednih mladih bendova koji dolaze iz Irske, poput Fontaines D.C., The Murder Capital, Girls Band i ovo je samo vrh ledenog brega aktuelne neyavisne irske muzičke scene.

Silverbacks su sa svojim veoma dobrim debi albumom „Fad“ iz 2020. Godine, svakako bend koji u potpunosti stoji rame uz rame sa pomenutim imenima. Kao i većina bendova ovog pravca, veliko parče njihove inspiracije dolazi od post punk bendova 80ih. Ali svaki od bendova to obogati i nekim drugim uticajima, kao i svojim originalnim stvaralačkim pečatom. U muzici Silverbacks, na njihovom debi albumu, mogao se osetiti eho, muzike 70ih ali i indie rocka prve decenije ovog veka i bendova poput recimo The Strokes.

Ovogodišnji album „Archive Material“ je negde na tom muzičkom putu, uz znatno prisutniji uticaj muzike bendova poput recimo Television i Talking Heads i naravno The Fall.

Preporuka

share