Hereditary [2018]

Hereditary
A24 / 2018
Režija: 
Ari Aster
Scenario: 
Ari Aster
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
engleski

"Hereditary", odnosno "Nasleđeno zlo", kako je preveden za nase tržište, je verovatno najbolji horror film u poslednjih 10 godina i dolazi iz A24 studija kao prvenac Ari Astera, tada(a i sada) novajlije u Holivudu.

Priča o tome kako je ulazak u kult opasan za pojedinca, pa i za grupu, obrađena je mnogo puta, ali priča o tome kako pojedinac maliciozno uvlači svoju porodicu kroz manipulaciju i skrivanje - nije, pogotovo ne na ovako dobar i jeziv način.

Radnja filma leži u respletavanju i razotkrivanju mistrije i istorije u okviru porodice u čijem je središtu baba. Bukvalno leži jer film počinje njenom sahranom.
 

Naime, baba igra kolo sa đavolom. Odavno provaljena od ostalih članova porodice kao manipulativna i zloslutna kučka, ali i ne kao deo strašnog kulta. Zajedno sa svojim prijateljima okultistima rešena je od samog pocetka, da bez obzira na(tuđe) žrtve dobije ono što želi. A želi mnogo i to bez pristanka.

Prikazano kroz porodicčnu tragediju i traumu, celokupan plot filma se može doživeti i kao metafora(što definition nije moj utisak), ali i kao horror parabola za nasleđe. Nasleđe u najnegativnijem smislu. Zlo koje vas jednostavno snađe samo zato što ste rođeni tamo gde ste rodjeni. Sve junake filma, dakle celu porodicu, upravo to i zadesi.

Ako ste raspoloženi za horror film, dajte šansu Hereditary-u i snaći će vas veoma kvalitetno ostvarenje.