Pretty Baby: Brooke Shields

Pretty Baby: Brooke Shields
Hulu / 2023
Režija: 
Lana Wilson
Scenario: 
Lana Wilson
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
8.0
8

Karijera Brooke Shields kao modela počela je dok je imala samo 11 mjeseci. Mama ju je odvela na snimanje reklame za sapune za bebe i tako je počelo njeno odrastanje pred kamerama i fotoobjektivima. Još kao dijete Shields je bila jedno od najpoznatijih lica Amerike, a sada kada je ona već žena u kasnim pedesetima, konačno smo dobili i dokumentarac u kojem saznajemo njenu stranu priče. Njenu verziju događaja od tih trenutaka kada je kao dijete nastupala u prilično erotiziranim filmovima kao što su "Pretty Baby" Louisa Mallea koji je snimila dok je imala 11 godina ili famozna "Plava laguna" u trenucima čijeg je snimanja imala 13 ili 14.

Priča je to o seksualizaciji djeteta koje je odrastalo pred objektivima i kako je sve to što je prošla kao dijete i tinejdžericu utjecalo na Shields danas. Iz današnje perspektive, velika većina onoga što je Shields radila i snimala dok je bila još u tim osjetljivim godinama, djeluje gotovo kao dječja pornografija i sasvim sigurno nešto takvo danas ne bi bilo moguće. Bio je to život bez privatnosti i život u kojem je od početka bila osuđena na trpanje u ladice zahvaljujući tome što je žena zaista nestvarno lijepa. I danas, u drugoj polovici pedesetih Shields izgleda sjajno, a kao tinejdžerica i mlada žena njena ljepota bila je gotovo na razini Homerovog opisa Helene u Ilijadi.

Podijeljen je ovaj dokumetarac u dva dijela i dok u prvom pratimo uglavnom njenu priču iz dječjih, tinejdžerskih i studentskih dana, drugi dio čak mi je bio puno zanimljiviji. Dolazimo tu do kasnije faze života u kojoj se karijera Brooke Shields baš i nije razvijala onako kako je planirala i nadala se kada je bila mlada. Drugi dio je i puno mračniji jer saznajemo tu i kako je bila žrtva seksualnog zlostavljanja moćnika iz holivudske industrije, ali i kako je konačno naučila živjeti sama sa sobom i prihvatiti samu sebe. Od početka do kraja tu je u središtu pažnje i njen odnos s majkom Teri koja ju je još dok je bila u pelenama vodila na sva ta snimanja, a za koju je tek nešto kasnije shvatila da je bila notorna alkoholičarka.

"Pretty Baby: Brooke Shields" zanimljiv je dokumentarac jer donosi i sjajan uvid u vrijeme koje iz današnje perspektive pomalo i idealiziramo, gledamo s nostalgijom na te lude i divlje sedamdesete, potom i osamdesete. No, vidimo tu i neke šokantne i zbilja jezive situacije poput toga da je tada bilo normalno da se djevojčica od deset godina gola slika za Playboy. Ili sa 11 godina igra dječju prostitutku u Malleovom filmu čije se djevičanstvo kupuje na aukciji. Saznajemo kako danas Shields gleda na to vrijeme i kako je to izgledalo živjeti kao vječni objekt nečije požude još od tih ranih godina i trenutaka kada kao dijete i ne možeš biti do kraja svjestan svega što se oko tebe događa.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.