"Broken": Triler o očajnom ocu koji planira okrutnu osvetu

Broken
CJ Entertainment / 2014
Režija: 
Jeong-ho Lee
Scenario: 
Keigo Higashino, Jeong-ho Lee
Zemlja proizvodnje: 
Južna Koreja
Jezik: 
korejski
7.5
7

Odavno je poznato da su Korejci majstori kada je film u pitanju, a to se posebno odnosi na osvetnički triler, u kojem naizgled obični i prosečni ljudi, revoltirani nepravdom, odlučuju da uzmu pravdu u svoje ruke. Film „Broken" je upravo jedan od takvih, koji je režirao i napisao Jeong-ho Lee, i to prema romanu „The Hovering Blade" japanskog pisca Keiga Higashine.

„Broken“ je snimljen u realističnom stilu, u sivim i tamnim tonovima i ručnom kamerom, a glavni lik ove priče je čovek po imenu Lee Sang-hyeon (Jae-yeong Jeong). On je samohrani otac 15-godišnje devojčice, prezaposlen da obezbedi bolji život svojoj ćerki koja mu je sve na svetu, a njegov svet će se potpuno srušiti kada policija jednog dana pronađe njeno telo na ulici.

U početku, Lee Sang-hyeon ne može da veruje da mu je ćerka mrtva, a zatim svakog dana pita glavnog istražitelja o novostima o slučaju. Ispostaviće se da su devojčicu silovali i ubili nekoliko godina stariji učenici, banda maloletnih sadista koji su čak i snimili ceo taj gnusni čin. S obzirom da je posle tog saznanja ostao bez ikakvog razloga za život, a pun besa, očaja i tuge, dodatno iznerviran jer mu se čini da policija ne radi dovoljno, Lee Sang-hyeon će uzeti pravdu u svoje ruke. Sam će se baciti na istraživanje slučaja i ući će u trag maloletnim kriminalcima i krenuti za njima kako bi im se osvetio i pokušao shvatiti zašto su učinili tu grozotu. Međutim, dok se on bavi potragom za maloletnim silovateljima, policija će shvatiti šta Lee Sang-hyeon smera, pa će krenuti za njim kako bi pokušali da ga spreče u osvetničkim planovima. Može li policija zaustaviti očajnog oca koji nema nameru da odustane od svog plana osvete?

Može li osveta doneti utehu? Kako se nositi sa takvim gubitkom? Ovo su samo neka od pitanja koja se ovde postavljaju, a reditelj Jeong-ho Lee dokazuje da je još jedan kvalitetan autor iz Južne Koreje. Svoj posao je uradio prilično dobro, pre svega, u režiji, a takođe pametno troši vreme, i od samog početka ide udarac u stomak, te nakon početnog zločina pratimo ludilo i očaj čoveka koji jednostavno ne može da oprosti onima koji su mu ovo uradili. Pošto je napolju veoma hladno, put će i njega i nas odvesti do skijališta gde je sve pod snegom. Svedoci smo da ga nije briga za posledice, da je spreman na surovu osvetu i da, zbog ćerke koju je izgubio, ključa od besa. Glumac Jae-yeong Jeong je dovoljno iskusan i dobar da bez problema odigra ovakvu ulogu, i ono što radi ovde – radi ubedljivo.

S obzirom na to da je žanr trilera o osveti već istrošen žanr, film kao što je „Broken“ vrlo lako je mogao da bude običan i viđen ranije, ali pošto je ovo korejski, to je mnogo više od toga. Upečatljiv, emotivan prikaz tugovanja za izgubljenom osobom, i film koji nas vodi ka sve većem nasilju i bolu u srcu, lišen svake fantazije. Flešbekovi su česti i glavna poruka je da možda ne znamo šta imamo dok to ne izgubimo.

Kada se podvuče crta, „Broken“ je film koji itekako vredi gledati, ali njegovo trajanje od dva puna sata zahteva strpljenje. I nemojte da vam ovakva osveta padne na pamet.

Autor: Marko Jovanović

Preporuka