A Zed & Two Noughts [1985]

A Zed & Two Noughts [1985]
British Film Institute (BFI), Allarts Enterprises, Artificial Eye
Režija: 
Peter Greenaway
Scenario: 
Peter Greenaway
Zemlja proizvodnje: 
UK | Netherlands
Jezik: 
English
8.5
8
Sudbinski povezan trio saobraćajnom nesrećom, kreće u bizarnu igru čiji su lajt motivi raspadanje, mazohizam, samouništavanje, evolucija. To je osnova sižea ovog filma, ali Grinavejova dela su uvek mnogo više od toga. Njegovi filmovi spadaju u jedinstvena remek-dela sedme umetnosti, i ZOO nije izuzetak, iako stoji u senci recimo The Draughtsman's Contract i kritički hvaljenog The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover.
 
Tradiocionalno odstupanje od narativne strukture u korist moćnih vizuelnih efekata ovde je možda i najizraženije. Scene vrtoglavog i ubrzanog raspadanja, praćene minimalističkim muzičkim sekvencama, koje potpisuje Michael Nyman, spadaju među najbizarnije, a ujedno i i među najlepše iz kompletnog njegovog bogatog opusa. Highlight je naravno čuvena Angelfish Decay (poznata generacijama dece koja su rasla uz emisiju o engleskom jeziku, u okviru školskog obrazovnog programa osamdesetih).
 
 
Model za braću Deuce u filmu su, naravno, čuvena braća Quay, i njihov celokupan rad na polju animacije.
 
Koloritno, bizarno, moćno, napeto, nije za svačiji ukus, ali Peter Greenaway se valja doživljavati iznova s vremena na vreme.