Slowdive najavili novi album

Legendarni shoegaze bend iz 90-ih Slowdive najavili su novi album, "everything is alive", i podelili video za prvi singl "kisses". "Everything is alive" je prvi novi album benda u poslednjih šest godina i trebao bi izaći 1. septembra preko etikete Dead Oceans. Noel Paul režirao je video.

Postavu Slowdive čine Neil Halstead (vokal, gitara, klavijature), Christian Savill (gitara), Nick Chaplin (bas), Rachel Goswell (vokal) i Simon Scott (bubnjevi, elektronika).

Halstead je izjavio o pesmi "kisses" i albumu u celini u saopštenju za javnost: "Ne bi bilo u redu napraviti stvarno mračnu ploču upravo sada. Album je emocionalno prilično eklektičan, ali ima nade.”

Paul je rekao ovo o režiji videa: „Ako ovaj video izaziva emocije, to je u velikoj mjeri zaslužna naša odlična glumačka ekipa. Posebno Charlie i Claudia, djve hrabre i lepe duše koje su se bacile na svoje uloge i dale ton neustrašive ranjivosti.”

"Everything is alive" je peti album benda i naslednik odličnog albuma "Slowdive" albuma iz 2017., koji je bio njihov prvi album u 22 godine i prvi otkako se bend reformisao.

Novi album posvećen je majci  Rachel Goswell i  ocu Simon Scotta jer su oboje umrli 2020. godine. „Bilo je nekih dubokih pomaka za neke od nas lično“, kaže Goswell.

Rad na albumu je počeo tako što je Halstead delovao kao pisac i producent, radeći od kuće, a on je u početku video album kao „minimalniji elektronski album“, ali kada se ostatak benda uključio, postao je usklađeniji s prepoznatljivim potpisom shoegaze/dream- pop zvukom.

„Kao bend, kada smo svi zadovoljni time, to obično bude jači materijal. Uvek smo dolazili iz malo različitih pravaca, a najbolji delovi su tamo gde se svi susrećemo u sredini“, kaže Halsted.

Goswell dodaje: „Slowdive je u velikoj meri zbir njegovih delova. Događa se nešto što se ne može izmeriti kada se nas petoro nađemo zajedno u sobi.”

Album je sniman tokom nekoliko godina, počevši od 2020. u Courtyard studiju, gde je bend ranije snimao, ali i na raznim drugim mjestima. Shawn Everett (The War On Drugs, Alvvays, SZA) miksovao je album 2022.godine.

everything is alive:
1. shanty
2. prayer remembered
3. alife
4. andalucia plays
5. kisses
6. skin in the game
7. chained to a cloud
8. the slab