Postoje dani kada ne mogu ljude. Nikakve, nigde. Ni da pričam, ni da gledam, ni da slušam. Tada nisam depresivan, nisam narcis koji misli da je bolji od drugih, nisam mrgud, već samo volim da se izgubim u muzici, u pesmama. Samo da ćutim i da slušam melodije. Po jednoj od takvih pesama se se zove današnja epizoda. U njoj se čuju stihovi "The only thing that kept me together in the good old days / Was a wish that you could wish the world away". Grupa je American Music Club, a autor je Mark Ajcel. Ako imate potrebu da popijete kafu sa samim sobom, mislim da ne postoji bolji način da počnete ovo tročasovno muzičko putovanje od ove pesme.

Nora Džons zna takva putovanja - jedan od njenih najpopularnijih albuma se zove "Come Away With Me". No, njen aktuelni album nema mnogo veze sa tim, jer Nora okreće list svakom novom pločom. Isto radi na ovogodišnjoj, sedmoj u njenoj karijeri. "Begin Again" je na pola puta između popa, elektronike, šlagera i folka. Što se mene tiče, pesma "It Was You" je jedna od najlepših koje je snimila u karijeri. Album nedelje broj jedan.

Eva Braun je nedavno objavila novu pesmu "Put za Lisabon". Njih je dugo pratio glas da su vojvođanski Bitlsi, a nakon što čujete ovu stvar možda budete malo zbunjeni, jer su ovde nikad bliži Stonsima. Uostalom, malo je besmislenijih podela na svetu od one na Bitlse i Stonse. A gde su Stonsi, tu je i Srđan Gojković Gile koji sa Vasketom ovde peva. Ono po čemu je ova pesma još posebna jeste stih koji je omaž ovoj emisiji koju slušate. Ne ponosim se što sam muško, ni što sam Srbin, ali se ponosim što je Gistro FM završio u stihu grupe koju volim još od vremena kada je radio B92 bio pojam kvalitetne muzike.

Kris Koen je nekad svirao u grupi Deerhoof, a već nekoliko godina ima solo karijeru za svako poštovanje. Ovogodišnji, treći po redu album, najintimniji je koji je snimio do sad, a to ima veze sa činjenicom da su se Krisovi roditelji nedavno razveli posle 53 godine braka. Ako vaše police zauzimaju ploče Velvet Underground, Yo La Tengo, Leonarda Koena, Sonic Youth i Kraftwerk, trebalo bi da poslušate novog Krisa Koena. Album nedelje broj dva.

Kokoroko je nova grupa iz Londona koja se loži na afrobeat. Oni su nedavno objavili debi EP i sudeći po onome šta čujemo na njemu, pred ovim ljudima je ozbiljna karijera. Nije potrebno da ste zaljubljenik u Felu Kutija, Tinariwen ili Alija Farka Turea da bi ste uživali u ovoj savršenoj vožnji. Album nedelje broj tri.

Gistro evergreen je pre 15 godina snimila grupa iz Njujorka Blonde Redhead. Pre neki dan sam se ponovo vratio njihovom albumu iz 2004. "Misery is Butterfly" i opet sam se podsetio koliko je to genijalna ploča. Pop, elektronika, dream pop, shoegaze, folk i šta sve još ne. Onih dana kada sam u wish the world away raspoloženju, ova ploča je melem. Apsolutna preporuka.

Danas slušamo i nekoliko odličnih soul izdanja. Nakon skoro pola veka, konačno je objavljen album Marvina Geja "You're the Man", koji je bio snimljen i planiran 1972, odmah nakon remek-dela "What's Going On". Sticajem okolnosti, ploča je prvi put ugledala svetlost dana ove godine. Iako smo većinu pesama odavde već čuli na raznim butlezima i kompilacijama, lepo je kada su poređanje po originalnom redosledu. I zvuče moćno, uprkos vremenu koje je prošlo.

"Kućni bend" verovatno najvitalnije savremene soul etikete Daptone The Budos Band, ovih dana se vraća sa petim albumom. Fank, rok, psihodelija, soul i elektronika odavno nisu bili u ovakvom skladu. Kada se malo udubite u ove melodije i prelaze, postane vam jasno zašto je The Budos Bend jedna od najsemplovanijih grupa današnjice.

Nikad nije kasno za debi ploču, čak i ako imate 69 godina. Pisac iz Njujorka Leri Sloumen, poznatiji pod nadimkom Ratso, ove godine objavljuje svoju prvu ploču. Ratso se družio sa Bobom Dilanom, Leonardom Koenom, Nikom Kejvom, Džoni Mičel, Nikom Kejvom, tako da nije baš pao s Marsa kada je muzika u pitanju. Najlepšu pesmu na ovom intimnom albumu peva upravo sa Nikom Kejvom. Aprilske noći su kao stvorene za ovakvu muziku.

Što se tiče rubrike u kojoj predstavljamo muzičare iz Ostina, danas se bavimo Blejzom Folijem. On je bio jedan od najbližih prijatelja Taunsa Van Zanta, a verovali ili ne, ni po talentu nije mnogo zaostajao za njim. Sticajem neverovatnih okolnosti nikada nije objavio zvanični studijski album, iako ih je snimio tri. Poginuo je 1989. u Ostinu. O njemu je nedavno Itan Houk snimio film. Mnogo veliki muzičar.

Tu je još novi singl za The National, nova pesma Džefa Tvidija, novi album Danijela O'Salivana, kao i Džej Meskisova sveža obrada Toma Petija. Društvo nam prave i Tindersticks, Yola, Bohemija, Svemir, Lusinda Vilijams, Dr. John, Beach Boys i mnogi drugi.

Za trenutke kada vam je kufer pun svih kufera, kada želite da sedite na nekom brdu, gledate kako pada veče na grad, ćutite i slušate muziku, svratite u ovu Gistro FM epizodu po pesme. Uostalom, i stih nove pesme Eve Braun kaže nešto slično: "Kod mene sve je isto, ležim slušam Gistro, sam sebi dovoljan" .

Preporuka

share

share