I kroz ova tri sata šušti lišće, poslednje ptice odlaze na jug, miriše kesten, seljaci pale njive, svetli novogodišnja rasveta i čuju se veliki orkestri. Za naslov su zaduženi Tindersticks, a jesen se manje ili više direktno provlači kroz većinu pesama.

Ova nedelja je drugačija od drugih jer preslušavamo novi album Nila Janga i Crazy Horse, koji po atmosferi tako dobro paše oktobru. Nisam očekivao ovoliko sporih pesama sa Crazy Horse. Ali divnih. A i one distorzirane voze. Posle Psychedelic Pill ovo mi je najdraži Nilov album u ovom veku. Prvi album nedelje.

Tu je još nova pesma Meta Bernindžera i Fibi Bridžers, novi singl za beogradski bend Dol, treći singl sa nove pliče Majkla Kivanuke, a predstavoću i novi bend jednog The War on Drugs člana.

Ove nedelje slušamo i pesmu koja će biti objavljena 2020. Reč je o prvom singlu sa nove Destroyer ploče koja stiže u januaru. Ova pesma je samo tako jesenja noć iz osamdesetih.

Swans su se opet vratili duplom pločom. Majkl Đira još jednom stavlja do znanja zašto je jedan od najkreativnijih muzičara na svetu. Malo šta ovako dobro vozi. Uz Dinosaur Jr. i Slowdive, nijedan gitarski bend iz kasnih odamdesetih/ranih devedesetih nije imao bolji comeback od Swans. Album nedelje broj dva.

Ima taj jedan album koji već godinama slušam krajem oktobra. Leži mi njegova menametljivost i kamerna atmosfera. Turbulent Indigo mi je jedna od najdražih ploča iz pozne karijere Džoni Mičel. Bila i onomad kad su bile kasete, ostala i danas kada puni četvrt veka.

Ako volite Kurta Vajla, Wilco, Džeka Vajta i Big Star, obratite pažnju na odlično novo izdanje Mikala Kronina. Vredelo je čekati 4 godine. Ove pesme me ne puštaju već nedelju dana. Album nedelje broj tri.

Današnja epizoda je ovoliko oktobarska i zato što slušamo neke savremene kompozitore i njihove orkestre. Jedan od njih je Maks Rihter koji nam svira muziku iz serije Leftovers, novi Nils Fram, a predstaviću i grupu Balmohrea iz Ostina. Muzika za sobu, krevet i kafu.

Ove nedelje se vraća rubrika Guilty pleasures, u kojoj slušamo Foo Fighters. I ćorava koka zrno ubode.

Tu su još New Order, Elvis Kostelo i Bart Bakarak, Nirvana, Marvin Gej, Vik Česnut...

Što se mene tiče, mislim da će ove nedelje oktobar imati adekvatan muzički ispraćaj.

Preporuka