MGMT podelili video za pesmu "Dancing In Babylon"

MGMT (Andrew VanWyngarden i Ben Goldwasser) početkom novembra prošle godine su zvanično najavili novi album, "Loss of Life", i tom prilikom podelili video za prvi singl, “Mother Nature” a u decembru su podelili singl “Bubblegum Dog”. "Loss of Life" bi trebao biti objavljen sutra, 23. februara 2024. preko Mom + Pop i to će biti prvi novi album benda u poslednjih šest godina. 

Sada su podelili video za treći singl, , "Dancing In Babylon" na kome gostuje Christine and The Queens koji je omaž muzičkim video spotovima iz 80-ih. 

Ray Tintori je režirao video, a prethodno snimio spotove za MGMT-ove  pesme "Time to Pretend", "Electric Feel" i "Kids", sa njihovog debitantskog albuma "Oracular Spectacular", objavljenog 2007. U videu se pojavljuju i John Cameron Mitchell (Hedwig and the Angry Inch), britanski glumac Julian Morris (Pretty Little Liars, New Girl) i njegov suprug iz stvarnog života, umetnik Landon Ross.

Christine and The Queens je izjavila o saradnji u saopštenju za javnost: „Uvek sam volela multiverzum MGMT-a, njihovu slobodu i talenat, njihovo jasno pisanje pesama i ubitačne zvučne pejzaže. Kraljevski, inspirativno. Kada su posegnuli za ovom moćnom baladom, bila sam počastvovana i uzbuđena što ću zaroniti u njihov san, jer imam isti sveobuhvatni pristup svom radu. Svidela mi se i pozadina stihova, a ovdje radim svoj donji registar više nego inače. Osećala sam se pozvanim u njihov cool film i drago mi je što sam sada deo galaksije. Poradimo na više ljubavi u ljubavnoj galaksiji.”

O muzičkom spotu Christine and the Queens dodaje: „Vratila sam se na drugi dan snimanja - dan kada su odlučili da reinterpretiraju ratnu scenu, ali sa deliričnim napadima vojnika, vrlo Cronenberg, sa kašama mozga kao gaćicama i, na mom sopstvenom oklopu, meso u obliku mace. Sviđa mi se kako se video razvio u ovog baroknog odiseja ljubavi. Sviđa mi se koliko je lično i suludo s njima. Veoma podmlađuje i oslobađa. I još više ovakvih utopija. Otpor je u našoj mašti. Možemo alhemizirati sav bol ovog sveta i pretvoriti ga u nadu, za bolju budućnost. Bukvalno, vratite cveće na kraj oružja. Ovo je dobra pesma za to. Ljubavne pesme leče očaj. Kraj prenosa.”

MGMT su da dodali o video spotu: „Stvaranje videa 'Dancing In Babylon' sa Chrisom i Rayom bila je neverovatna afera (ljubav), zahtevajući od svih uključenih da rade u šest dimenzija odjednom, a sve istovremeno praveći jednostavan sendvič od ćuretine sa Dijon senfom. Sendvič koji se pojavio je kosmički mille-feuille koji bi bio prezentabilan u većini vrhunskih francuskih restorana.”

"Loss of Life" je peti album benda i naslednik je albuma "Little Dark Age" iz 2018. godine.

Ovaj put duo je radio sa producentom Patrickom Wimberlyjem (BeyoncéLil Yachty) i dugogodišnjim saradnikom Daveom Fridmannom (The Flaming LipsSpoon). Kao i sa svim njihovim prethodnim albumima, Fridmann je miksao "Loss of Life". Tu je i dodatni produkcijski rad na albumu koji su uradili Daniel Lopatin (aka Oneohtrix Point Never), Brian Burton (aka Danger Mouse) i James RichardsonMiles A. Robinson je također bio pridruženi producent i inženjer na albumu.

MGMT su izjavili o albumu: „Samo šalu na stranu (nikad!), veoma smo ponosni na ovaj album i na činjenicu da je to bio relativno bezbolan porođaj nakon dugog perioda gestacije, i sretni smo što puštamo ovu bebu u svet sa Mama+Pop. Muzički gledano, mi radimo na oko 20% odraslih savremenika i ne više od ovoga, molim vas.”

Scenarista/reditelj/kovoditelj najbolje emisije Tom Scharpling  napisao je esej o "Loss of Life" i rekao je: „Jednostavno rečeno, momci su to ponovo uradili! Sada su pet za pet, što vas zadnji put kad sam proverio dovodi u gotovo bilo koju Kuću slavnih. Ova ploča projicira auru neosporne topline u celosti, album prepun ugodnog samopouzdanja. Ima epskih numera i intimnih portreta, malo glamuroznosti ovde, malo psiho-folka tamo. To je komadić magije koji se savršeno uklapa u opus MGMT-a dok još jednom proširuje granice.”

Omot albuma je slika Johna Baldessarija iz 2006. Noses & Ears, Etc. (Part Two): Two (Flesh) Faces with (Blue) Ears and Noses, Two (Flesh) Hands, and Hobby Horse, 2006

Preporuka

share
share