Preminuo Gene Wilder

Legendarni glumac Gene Wilder preminuo je u 83.godini. Prema navodima Associated Pressa, poznati glumac je preminuo usled komplikacija izazvanih alchajmerovom bolešću.

Wilder je postao popularan i prepoznatlji kako na osnovu svoje glume tako i karakteristične kovrdžave kose. Često je glumio nervozne, zbunjene ali šarmantne likove i to u filmovima Mela Brooksa i uz svog kolegu Richarda Priora. Glumio je u Brooksovim filmovima "The Producers", koji mu je i doneo Oskara za sporednu ulogu, "Young Frankenstein", u kome je bio i ko scenarista, i "Blazing Saddles". Sa Priorom je glumio u filmovima "Stir Crazy", "Another You", "Silver Streak" i "See No Evil, Hear No Evil".

Za mnoge on je ipak najprepoznatljiviji kao Willy Wonka u filmu "Willy Wonka and Chocholate Factory". Iako film nije bio hit prilikom samog izlaska, vremenom je omiljeni dečiji klasik.

Oprobao se i kao režiser i to u filmovima "The Worlds Greatest Lover", "The Woman in Red" i " Hounted Honeymoon". U poslednja dva navedena glumio je sa svojom suprugom Gildom Radner.

1989.godine povukao se iz Hollywooda, nakon nekoliko ličnih tragedija, između kojih su smrt njegove žene i njegovi problemi sa zdravljem. Međutim ostao je aktivan na televiziji, glumio je u TV verziji "Alice in Wonderland" i neuspešnom sitkomu "Something WIlder". Dobio je nagradu Emmy za gostujuću ulogu u tv seriji "Will & Grace"

Svoje poznije godine života posvetio je pisanju. Napisao je i objavio svoje memoare "Kiss Me Like a Stranger: My Search for Love and Art" (2005), kao i niz romana među kojima su "My French Whore", "The Woman Who Wouldn't" i "Something to Remember You By: A Perilous Romance.

 

 

Preporuka

share
share