Bad Lieutenant [1992]

Bad Lieutenant
Bad Lt. Productions
Režija: 
Abel Ferrara
Scenario: 
Zoe Lund, Abel Ferrara
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | Spanish
8.5
8

Kao nezavisni filmadžija, Abel Ferara (Abel Ferrara), postao je poznat po niskobudžetnim filmovima punim nasilja koji kao da su nastali u najtamnijim uglovima "Velike Jabuke". Negde s kraja 80-ih, imajući na svom kontu film Driller Killer i Ms.45, njegova karijera je krenula u blage mainstream vode. Prvi film po kome ga i većina publike pamti je King Of New York iz 1990.godine (Christopher Walken, Laurence Fishborn...) a sledeći je naravno Zli Poručnik iz 1992. godine. Sa svojim kasnijim radom na temu vampirizma The Addiction, dobio je nagradu Berlinskog festivala. Svejedno, vratimo se na Poručnika...

Činjenica koja nekako odmah upada u oko je da Zli Poručnik podosta liči na Skorsezeov Mean Streets. Harvi Kajtel (Harvey Keitel) je glavni glumac, sve se događa u istom haotičnom gradu New York, tu su i verska, katolička pokajanja raznih volumena. Dok je Skorseze negovao ono ljudsko i osećajno, Ferara je tu totalni antipod, a upravo Zli Poručnik je očigledan primer. Poručnik je toliko ogrezao u grehove svih vrsta da ga je teško shvatiti kao ljudsko biće. Keitel čitavom liku, sa svoje glumačke strane, daje posebnu dimenziju, dodaje još slobode i odvažnosti. 

Način na koji se gradi pritisak koji okružuje Poručnika je specifičan i impresivan, ali nikako nije prijatan za gledanje. Kroz ceo film gledaoc se bori sa glavnim "junakom" i onim kroz šta prolazi kao sa velikim parčetom mesa koje nikako ne može da proguta. Ferara je definitivno uspeo da napakuje jedan kultni film koji je toliko premašio granice normale da izaziva oprečne reakcije kod svakog ko ga je gledao ili će ga gledati. Sudeći po svemu, to mu je i bila namera.

Scenario je napisala Zoe Lund, ljubimica Abela Ferare, koja je imala svoju briljantnu rolu u njegovom ranijem filmu Ms.45, i koja se na kratko pojavljuje u Poručniku (preminula 1999). Tekst je dosta puta prepravljan u toku snimanja, mnogi dijalozi pisani bukvalno pre samog snimanja. U jednom od svojih intervjua, Ferara je priznao da je u vreme snimanja filma intenzivno koristio droge, kao i sama Zoe Lund, a to je pravdao činjenicom da je za snimanje ovakvog filma to bilo neophodno od strane reditelja i scenariste, ali ne od strane glumaca. Ne želim otkrivati detalje oko zapleta i prepričavati o čemu se u filmu radi, jednostavno, za one koji se prvi put sreću sa ovim naslovom, uplovite hrabro u surovi svet New York-a i Zlog Poručnika i neka vas Harvi Kajtel vodi na svojim teškim ramenima.