Teri Pračet & Nil Gejmen – Dobra Predskazanja

Dobra Predskazanja
Teri Pračet & Nil Gejmen
Laguna / 2001

Fantastika je žanr koji je postao prilično popularan u poslednjih nekoliko godina, iako se u prošlosti dosta pazilo kog pisca iz ovog žanra čitaš. Ipak jedno od imena koje je izuzetno poznato i poštovano u svetu fantastike je Teri Pračet,  koga je svet žalio 2015. godine kada je umro  ali je opet svima bilo izuzetno drago što nam je uopšte podario romane o Disksvetu. Sa druge strane, tu je i Nil Gejmen, takođe jedno od popularnih imena iz žanra fantastike, pisca velikih hitova kao što su Američki bogovi, Nordijska mitologija i Knjiga o groblju. Kada se dva velikana, kao što su Teri Pračet  i Nil Gejmen udruže, onda je nemoguće ne voleti taj proizvod, nebitno da li ste zainteresovani za žanr fantastike ili ne. Dobra predskazanja, roman koji je izašao početkom devedesetih godina, je upravo taj roman koji je mešavina genijalnosti i Pračeta i Gejmena, i zaista je jedno štivo koje bi svako trebalo da pročita.

Radnja romana Dobra predskazanja može biti malo komplikovanija za objasniti. Naime, pratimo anđela i đavola, odnosno Azirafala i Kroulija. Azirafal je anđeo iz  Raja, dok je Krouli demon,  koji  je nekada čak bio i zmija koja je naterala Evu da pojede jabuku. Azirafal i Krouli su na Zemlji, i njihov posao je da koordinišu dobrim i zlim na Zemlji, ali isto tako i da sačekaju dolazak Antihrista. Međutim, u jednom trenutku i Azirafal i Krouli, jako dobri prijatelji, počinju da osećaju udobnost u životu na Zemlji, i počinju da vole ljude koje viđaju svaki dan na ulicama Londona. U trenutku kada shvate da je rođen Antihrist, oni će zajedno pokušati da izmanipulišu njim kako svet kakav oni poznaju ne bi nestao. Međutim, ono što ne znaju jeste da će beba Antihrist da se zameni sa jednom običnom bebom u porodilištu, te će pravi Antihrist, Adam Jang, i Vorlok, za koga se misli da je zapravo Antihrist, da žive potpuno drugačije živote od onih koji su im takoreći suđeni.

Ipak, ovo nije jedina glavna fabula ovog romana. Tu je i Anatema Divajs, takođe jako bitan lik u romanu, okultist i potomak poznate veštice Agnes Nater (roman je u originalu bio poznat kao Dobra predskazanja: Lepa i tačna proročanstva Agnes Nater). Agnes je, dok je živela, napisala knjigu o proročanstvima koja u tom trenutku nije naišla na hvalospeve, posebno jer je izuzetno teško protumačiti šta je htela da kaže. Ona je na kraju spaljena na lomači kao i ostale veštice iz tog doba. Uz Anatemu Divajs upoznaćemo se i sa Njutom Pulsiferom, lovcem na veštice, i videćemo kako će njihov odnos doprineti glavnoj fabuli ovog romana koji je sve samo ne uobičajen.

Pračet i Gejmen su se poznavali dosta dugo, i njihova kolaboracija na ovom romanu je bila njihova želja. Njihovo poznanstvo se prilično oseti u ovom delu, jer iako roman ima dva pisca, čini se da je sve napisano iz pera jednog – toliko su dobro sarađivali na ovom romanu da razlika u pisanju uopšte nije uočljiva. Zajedno su stvorili ovaj univerzum koji je toliko bizaran i lud a opet toliko interesantan. Sam roman ne samo da je genijalno zamišljen (jer u kojim drugim romanima imate anđela i đavola koji udružuju snage da spreče Apokalipsu), već je i napisan do perfekcije. Sami likovi u romani su sjajno razrađeni – možemo tačno da uđemo u psihu i Azirafala i Kroulija, i Anateme Divajs, i Vorloka, i Antihrista Adama.  Međutim, nije ta genijalnost u fabuli jedina stvar koja izdvaja ovaj roman. Humor u ovom romanu je toliko sjajan da nema šanse da se ne nasmejete bar nekoliko puta kroz roman. Počevši od samog početka romana i konverzacije anđela i đavola, zatim izbora imena za Antihrista (koji je mogao biti nazvan i Erol ili Keri, jer su oba ”lepa američka imena” kako kaže Meri Rečita, jedan od likova iz roman), do četiri jahača Apokalipse koji dolaze na motorima, pa sve do njihovih imena novih velikih problema čovečanstva (jer su Glad, Rat i Zagađenje malo zastareli, pa su tu sad Automatska Telefonska Sekretarica i Stvari Koje Ne Rade Kako Treba Ni Kad Ih Lupiš), Dobra predskazanja je roman koji obiluje sjajnim humorom Pračeta i Gejmena.

Iako u globalu prezabavan, postoje delovi ovog romana koji možda malo usporavaju čitanje. Naime, ovo je knjiga koja u sebi ima mnogo, mnogo likova, te je vrlo moguće da se čitalac na polovini romana negde izgubi. Takođe, očekivao sam da će i sam kraj romana biti malo katarzičniji. Bilo kako bilo, ovo je svakako jedna od onih knjiga fantastike kojima se možemo vratiti i kroz par meseci, toliko je zabavna i dobra.

Ukoliko ste uvek hteli da pokušate da čitate Pračeta, Dobra predskazanja je sjajan način da to uradite. Potpuno je nepovezan sa univerzumom Disksveta, što će vam sigurno dati odgovor na to da li bi trebalo da krenete sa tim serijalom ili ne. Kada završite ovaj roman, možete pogledati i novu mini seriju po ovom romanu od ukupno 6 epizoda koja je pokupila sjajne kritike a koju je radio BBC.

Prikaz je originalno objavljen na sajtu Bukmarkić.