Irresistible [2020]

Irresistible
Busboy Productions, Plan B Entertainment
Režija: 
Jon Stewart
Scenario: 
Jon Stewart
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
6.5
6

Komičar i TV zvezda Džona Stjuart (Jon Stewart) je nakon napuštanja svoje dugogodišnje emisije The Daily Show iznenada našao u sitaciji da svoje ideje i stavove može još slobodnije da iznosi javno, bez straha da mora da prolazi kroz torturu editovanja i katovanja svojih reči.

Nažalost po njega, nakon 2015. godine, kada je šou prekinut, desile su se tektonske promene na političkom nebu Amerike, a stvari koje su godinama bile problematične u američkom političkom izbornom sistemu i procesu, deo su interesovanja Stjuartovog filma Irresistible.

Menadžer kampanja demokrata kojeg glumi Stiv Karel (Steve Carrell) nakon kraha Hilari Klinton na predsedničkim izborima pokušava da se vrati korenima političkog delovanja, tako što će, ponunkan you tube klipom koji je postao senzacija, u trku za gradonačelnika palanke u Viskonsinu, progurati inteligentnog i vremešnog ratnog veterana (Chris Cooper).

Odgovor republikanaca nije dugo čekao, tako da se lokalni izbori pretvaraju u komičnu farsu preganjanja i nadmudrivanja, gde protivnici pokušavaju da sačuvaju minimum dostojanstva, što je u kampanji mahom Sizifov posao.

Naravno, završni tvist je nešto što sadrži Stjuartovu poruku i celokupnu agendu njegovog filmskog projekta, koja balansira između podrške levičarski nastrojenim strujama kod demokrata i želje da se ostane neutralan i koliko toliko na strani običnog radnika i pripadnika srednje klase, odnosno tamo gde je Stjuart nekada pripadao.

Iako Irresistible kao komedija ima zanimljiva rešenja, ono što zadire u domen drame ni u kom slučaju ne može biti dovoljno za neku prelaznu ocenu, jer stvari koje je Stjuart ponovio i stavovi koje je izneo nešto je što velika većina Amerikanaca zna, vidi i oseća, a Stjuart ne nudi izlaz ili rešenje, već samo dijagnostikuje opštu hipokriziju i apatiju društva, nešto što na globalnom nivou zahvata celu planetu.  

Preporuka

share
share