Dinosaur Jr. - Sweep It Into Space [2021]

Dinosaur Jr.
Sweep It Into Space
Jagjaguwar / 2021
9.1
9

Nakon 36 godina karijere i dvanaest albuma, Dinosaur Jr. su jedini bend koji uspeva i dalje da me na svakom svom novom albumu  iznenadi. 

Glavna razlika izmedju njih i svih ostalih, koji imaju uspešne ili nesupešne muzičke eksperimente, uspone,  padove, stagnacije ili lagano utapanje u beznačaj, Mascis, Barlow i Murph su i dalje tu ,čvrsti, žestoki, postojani i nadasve jedinstveni.

Ova trojica ne pokušavaju da izmišljaju "toplu vodu" ili “reinventuju ” sebe, kako bi pratili korak sa modernim dobom, koje je u konstatnoj žudnji za novim i jeftinim uzbuđenjima, pa ipak svaki njihov novi album izvanredan je kao i prethodni.

Dvanaesti album “Sweep It Into Space” bio je gotov još 2019.godine i trebalo je da izadje sredinom prošle godine. Ali zbog već poznate situacije, album je svetlo dana ugledao tek 23.aprila ove godine.

Sve to je donelo i neke promene u prvobitnim planovima ove trojice. Naime, Kurt Vile je pored ko produciranja albuma, trebalo da ima i znatno veći uticaj i na svirački deo albuma.  

Kako je zbog pandemije došlo do promena u planovima, Mascis je ostao pri originalnog ideji od dve gitare pa je na većini pesama, gde je to bilo potrebno odsvirao i deonice koje su bile namenjene Vile-u.

Kurt Vile je svoj svirački doprinost ostavio na dvanesto-žičnoj akustičnoj gitari  u pesmi “I Run Away” .

Preporuka