Read My Lips [2001]

Sur mes lèvres
Canal+, Pathé Image Production / 2001
Režija: 
Jacques Audiard
Scenario: 
Jacques Audiard, Tonino Benacquista
Zemlja proizvodnje: 
France
Jezik: 
French
9
9

Iako je danas poznat kao jedan od najupečatljivijih i najoriginalnijih filmskih stvaralaca u Francuskoj (i šire) zahvaljujući hvaljenim filmovima poput "A Prophet" (2009), "Dheepan" (2015), "Rust And Bone" (2012) i "The Sisters Brothers" (2018) - svi su osvojili prestižne nagrade, Jacques Audiard je i pre toga potvrdio svoju klasu, kada je 2001. godine objavio "Read My Lips" (u originalu "Sur mes lèvres"), a možemo da odemo još unazad kada je isporučio vrlo dobar "See How They Fall" (1994) i "A Self Made Hero" (1996). Nakupio je Audiard do danas nagrada ne zna im se broj (što važnih, što manje važnih), probio sve žanrove, a gotovo uvek mu je polazilo za rukom sve što je zamislio.

"Read My Lips" iliti po naški "Čitaj mi sa usana" je jedno vrhunsko ostvarenje, koje lako može većini da prođe ispod radara, a to ne bi smelo da se desi. Razlog nije samo činjenica da se radi o tehnički kvalitetnom filmu, već što imamo i dvoje simpatičnih likova, doduše, na početku možda i ne izgledaju tako, ali će se to promeniti kako se priča bude odvijala. Daleko su od heroja, imaju mana ne zna im se broj, problema, oboje traže sebe u svom životu, nezadovoljni su, a jedno u drugom pronalaze spas; oni su Carla (Emmanuelle Devos) i Paul (Vincent Cassel).

Njih dvoje se na početku ne poznaju, čak se nikad nisu ni videli, a upoznaće se spletom okolnosti, te će se povezati i postati nerazdvojni. Kao što poslovica kaže „za tango je potrebno dvoje“, pa ubrzo zatim započinju „lukavi ples“ za poziciju i moć.

Carla već dugo radi za parisku firmu koja se bavi nekretninama, predana je svom poslu i pravi primer kolegama. Ona je 35-godišnja sekretarica koja bi volela da napreduje u karijeri, ali ju je sopstvena stidljivost, nastala uglavnom zbog ozbiljnih problema sa sluhom, uvek vukla nazad. Rešenje dolazi u vidu Paula, novog radnika koga je zaposlila. Paul je ne baš preterano pametan, a reklo bi se i problematičan 25-godišnjak - zapravo, prava je neznalica. Ali, zato ima druge kvalitete; on je lopov koji je tek izašao iz zatvora, i što je još važnije, neviđeno je zgodan.

On nema posebne veštine ili znanje za taj posao, ali ona odlučuje da ga ipak zaposli, čak i pokriva njegove greške na poslu. Ali, ima nekoliko razloga zašto to radi; prvi i najvažniji je kako bi mogla kasnije na Paulu da ispoljava lične frustracije i agresiju. No, nije računala da je Paul „stara kajla“ i da joj neće ostati dužan. Dok Carla iskorišćava Paula, on nalazi način da nju pretvori u svog saveznika, kujući razne zločinačke planove i tražeći osvetu.

Preporuka

share