Class of '09 [2023]

Class of '09
Sezona 1
Hulu / 2023
Režija: 
Joe Robert Cole, Steven Canals, Sunu Gonera, Amanda Marsalis
Scenario: 
Tom Rob Smith, Bayan Wolcott
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
7.0
7

Oni nešto stariji vjerojatno će sjetiti Spielbergovog akcijskog SF trilera "Minority Report". Tom Cruise je u toj futurističkoj distopiji iz 2002. bio detektiv koji je u dalekoj 2056. godini kriminalce hvatao i prije nego što bi oni počinili zločin zahvaljujući naprednoj tehnologiji. No, kakva bi to bila distopija da se ta futuristička tehnologija ne otme kontroli i nesretni Tomo našao se u problemima kada je shvatio da bi sam sebe trebao uhititi pošto su vidjelice predvidjele da će on počiniti zločin. U ovih nešto više od dva desetljeća, tehnologija je još silno napredovala od vremena "Minority Reporta" i premisa koju je zapravo osmislio još Philip K. Dick u romanu iz 1956. godine više i ne djeluje baš tako nemoguće, a vrlo sličnom idejom poslužio se i kreator osmodijelne serije "Class of '09" Tom Rob Smith.

Priča je u ovom distopijskom trileru postavljena nelinearno i radnju pratimo kroz tri vremenska perioda: u prošlosti odnosno 2009. godine, sadašnjosti odnosno između 2023. i 2025. godine i budućnosti odnosno 2034. godine. I u početku je bilo dosta teško to pratiti i djelovalo je pomalo zbunjujuće to stalno skakanje iz jednog vremena u drugo, a svo to vrijeme povezuju četiri glavna lika. Ashley Poet (Kate Mara), Tayo Michaels (Brian Tree Henry), Hour Nazari (Sepideh Moafi) i Daniel Lennix (Brian J. Smith) u prošlosti su novaci u akademiji FBI-ja, a vidjet ćemo u sljedećim vremenskim periodima da su svi oni postali više ili manje uspješni istražitelji.

Tayo je čak napredovao na mjesto direktora FBI-ja, a njihovi životi i karijere ponovno će se ispreplesti kroz sve te periode, posebno kada shvatimo da je FBI u budućnosti odlučio koristiti umjetnu inteligenciju za predviđanje zločina i profiliranje potencijalnih kriminalaca. Vidjet ćemo kroz ovih osam epizoda kako i zašto je nešto takvo uopće i uvedeno u praksu i gdje će to dovesti, a iako je imala ova serija nevjerojatno velike ambicije i željela je puno toga zahvatiti, ostalo je sve to dosta nedorečeno i problematično. Dijelom i zbog dosta spore izvedbe na početku i činjenice da nam treba tu uopće vremena da shvatimo što se to događa i konstantnih skokova kroz vrijeme.

Svejedno, donosi "Class of '09" dosta toga za promišljanje i između ostalog problematizira pitanje kako bi nešto takvo utjecalo na slobodu stanovnika. Što bi se dogodilo kada bi takav sustav završio u rukama onih koji bi ga željeli zloupotrijebiti, a kao što je i obično slučaj, korisna i potencijalno vrijedna tehnologija zbog ljudi i njihovih zlih i pohlepnih namjera će se potpuno krivo iskoristiti. Vidjet ćemo ovdje i što je uopće dovelo do toga da se počne koristiti takav sustav, a pitanje svih pitanja je mogu li se uopće preventirati zločini i kriminal?

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.