A Scanner Darkly [2006]

A Scanner Darkly
Warner Bros., 2006
Režija: 
Richard Linklater
Scenario: 
Richard Linklater. Adaptacija knjige "Tamno Skeniranje" - Phillip K. Dick
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
engleski
7,5
7

Pretpostavimo ovakvu situaciju - rat protiv droge je izgubljen. Policija angažuje svog (veoma nestabilnog) tajnog agenta iz Narkotika, Boba Arktora (Bob Arctor), kako bi špijunirao svoje najbliže prijatelje. Cena koju će platiti za eventualni uspeh ove misije ostaviće trajne tragove na njemu. Nikada neće više biti isti. Bob Arktor je ujedno i ovisnik. Njegova omlijena supstanca je tzv. Supstanca D poznata po svojim efektima da izaziva poremećaj podvajanja ličnosti.

Po proverenom i prepoznatljivom šablonu koji je upotrebljen u već legendarnom "Waking Life", Linklater se upustio u ekranizaciju knjige velikana SF žanra. Simulirajući specijalno odelo tajnih agenata policije koje stalno menja svoju ljudsku kamuflažu, gledalac je u stanju stalne konfuzije šta i koga zapravo gleda. Na taj način, dočarana je ona paranoična atmosfera konstantne prismotre tipa Veliki Brat kojom originalno delo Filipa Dika (Phillip K. Dick) inače obiluje.

Ako se osvrnemo oko sebe, u današnje vreme, skoro na svakom uglu je hladno, mrtvo oko neke kamere koja nas posmatra. To više nije detalj iz nekog davno napisanog romana koji prikazuje viziju budućnosti - to je ujedno i naša realnost.

Da cela priča ne bi bila u totalno mračnim tonovima, kako bi se na prvi pogled moglo očekivati, Linklater se pobrinuo da na humorističan način predstavi probleme koje droga stvara sekundarnim karakterima (Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Rory Cochrane). U nekim momentima, te situacije postaju toliko urnebesne da potiru onaj ozbiljni aspekt i osnovu ove ekranizacije.

Problem donekle predstavlja nepostojanje prave identifikacije sa karakterima koje kroz film ne doživljavamo kao stvarne osobe, kao ljude od krvi i mesa koji koračaju pored nas. Lista prijatelja Filipa Dika na kraju filma koji su žrtve upotrebe raznih droga nekako imaju veću emocionalnu težinu nego što to film zaista pokazuje. Lagano propadanje Boba Arktora (Keanu Reeves) u paranoju, očaj i ovisnost nije previše ubedljivo i uverljivo.

Ipak, film u svom dobrom delu postavlja prava pitanja vezana za odnos sistema prema drogama, i pritom, međusobni uticaj na društvo i pojedince. Paranoja jednog takvog sveta je dobro zabeležena i vizuelno prikazana na jedinstven način što "Tamno Skeniranje" čini jednom od najboljih adaptacija dela Filip Dika.

Preporuka

share