Ne prođe dan, a da tu pesmu ne pustim bar jednom ovde na ostrvu. Nekada i više puta dnevno. Počinje stihovima "Sunce zalazi / Poslednje senke pred mrak / Stoje satovi / Vreme se obnavlja". Oni govore o mojim ovdašnjim danima možda i više od reči koje sam napišem. A i ta melodija, u koju je utkana pučina i beskraj, svaki put me natera na zahvalnost što imam uši. I što mogu da osećam. Pričam o pesmi Eve Braun "Mediteran", jednoj od najlepših od svih pesama koje znam i kojom počinje još jedna oktobarska (po)morska Gistro FM epizoda.

Danas vas čeka sjajni novi album Sufjana Stivensa, koji je meni lepši od svega što je snimio još od 2015. Tu je i harfistkinja iz Los Anđelesa Meri Letimor, čije novo izdanje je posvećeno renoviranom hotelu Arkada na ostrvu Hvar. Između ostalih njoj ovde gostuju članovi grupa Slowdive i The Cure. Po nekoliko novih albuma ću pamtiti ovo more, ali čini mi se po ovom njenom najviše. Non stop ga slušam. Tu je još sjajno novo folk/pop izdanje za sestre Lily & Madeleine iz Indijane, najava beogradskog Rebel Star koncerta i njihov prepev jednog Calexico evergrina, jedan original Nensi Sinatre i obrada Pale Saints, one pesme koja ima stih "kinky take me inside and let the honey slide", blok posvećen nekim divnim sunshine pop melodijama, a društvo nam prave još Jesenji orkestar, Devendra Banhart, novi Nils Piter Molvaer, Paolo Frezu, Džon Kejl, Wilco, Ričard Holi i mnogi drugi.

Nema mnogo tih mesta na kojima se vreme obnavlja. Kada ih pronađemo treba da ih čuvamo onako kako to radimo sa svime što nam je važno. Jedan od mojih načina je u današnjoj Gistro FM epozodi.