Prevenge [2016]

Prevenge
Gennaker, Western Edge Pictures
Režija: 
Alice Lowe
Scenario: 
Alice Lowe
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
6.0
6

Učestalost horor filmova poslednjih godina koje potpisuju žene režiseri, počinje već da poprima ozbiljne razmere. Ovog puta kao rediteljka se pojavljuje (u svom debiju) koscenaristkinja Ben Vitlijevog Sightseers – Alis Lou (Alice Lowe).

Naravno, Alis je i glavni lik pomenutog Sightseers, i nekako se njen debi nazvan Prevenge, nameće kao nastavak Vitlijevog filma... naravno, s malim razlikama.

Kao i Vitli u nihilističko-mizantropskog Sighseers, Lou nam u Prevenge daje sitnu, ali značajnu dozu crnog humora. Međutim, ako se dotaknemo brutalnosti, Prevenge ima sve potrebne elemente koji odlikuju jedan solidan slešer, i na tom polju je značajno ozbiljniji od Vitlijevog filma. 

I tu naravno nailazimo na striktno akademsko poimanje filma, i koliko ovom hororu nedostaje kreativnosti, inventivnosti, originalnosti, da bi i na polju ozbiljne dramaturgije mogao da pruži iole kvalitetniji i memorabilniji ugođaj, a ne samo zabavu za zaklete žanrovce.

Lou nije neiskusan filmski radnik, i njen rad kamere, saspens, kao i saundtrek na tragu horora iz osamdesetih je svakako vidljiv. Međutim, ne postojanje ozbiljnije karakterizacije, kao i kasno razrešavanje zapleta su bolne tačke ovog filmskog debija.

Mnogo toga ostaje na noviu klišea, i generalne predvidivosti, odnosno, malo tu ima ozbiljnog mesa za podrobniju analizu, te mu tako i ovaj britanski produkt ostaje na nivou mase sličnih tokom prethodne decenije.

Preporuka