Tomas Ridal – Pustnjak

Pustnjak
Tomas Ridal
Kamelia izdavaštvo / 2015

Pustinjak je debitantski roman danskog pisca Tomasa Ridala koji je 2015. godine pokupio (i zaslužio!) brojne nagrade. Ono što je možda najzanimljivije kod ovog relativno obimnog trilera je izmeštanje elemenata popularnog skandi noara iz Skandinavije. Kamelia izdavaštvo donosi nam prevod ove ekscentrične, eklektične i u suštini potpuno realistične priče koja će svakog ljubitelja dobrog trilera sigurno zabaviti, a sasvim moguće i naterati na razmišljanje.

Sedamdesetineštogodišnji Erhard Jergensen odaziva se i na Jorgensen, Jornsen, Gorensen, ekstranjero i Pustinjak. Pre 18 godina ostavio je za sobom Dansku i u njoj ženu, dve ćerke i mali prst leve ruke. Otada živi i taksira, uglavnom u alkoholisanom stanju, na španskom ostrvu Fuerteventura. Život ovog seksualno isfrustriranog starca okreće se naglavačke kada se na plaži pojavljuje napušteni folksvagen i u njemu telo tromesečnog dečaka. Nakon ovog otkrića, crv sumnje sa jedne strane, a splet bizarnih okolnosti sa druge, nagnaće Erharda da započne sopstvenu istragu. Policija Kanarskih ostrva pod velikim je pritiskom da reši slučaj. Od senzacionalnog nestanka četvorogodišnje Medlin Meken 2007. godine, nerešeni slučajevi koji uključuju decu su u najmanju ruku nepoželjni. Stoga se inspektori zadovoljavaju površnom istragom i oberučke prihvataju rešenje servirano na tacni, makar bilo i netačno. Pustinjak je jedini koji se bori da istera pravdu za bezimenog dečaka, ali ne može ni da pretpostavi da je dečak tek delić mnogo veće i komplikovanije slagalice.

Kada se amater prihvati policijskog posla, pred njim se nalazi gomila prepreka. Međutim, Erhard je oštrouman i snalažljiv čovek, iako mu možda manjka društvenih sposobtnosti i emocionalne inteligencije.  Pored glavnog lika, poprilično detaljno upoznajemo i ostrvo, koje se samo na prvi pogled čini kao raj na zemlji. Iza beskrajnih plaža, plavog neba i još plavljeg mora kriju se mračne sile organizovanog kriminala koje upravljaju životima meštana. Erhard o njima zna koliko i mi.

Nećemo se lagati, Pustinjak je poprilično obiman za jedan krimić. Slučaj se raspetljava svojim tempom i ne treba ga požurivati. Ne čita je u jednom, već u tri-četiri daha i pre svega je priča za aktivnog čitaoca koji češlja tekst poput mesta zločina i traži tragove, dokaze, postavlja hipoteze i razmatra teorije, pamti sitnice i lista unazad da proveri neki podatak kog se priseća kroz maglu. Nije u pitanju klasični whodunnit. Pored centralne priče, postoji još bezbroj zanimljivih likova, digresija i slika ostrvskog života. Saznajemo šta se krije iza glamuroznih odmarališta i sa kakvim se problemima susreće turistička industrija. Meštani Fuerteventure bore se protiv bede i korumpiranog sistema kojim upravljaju moćnici i dileri drogom, gde možeš da se izvučeš čak i sa ubistvom ako si dovoljno uticajan.

Ono što čini Tomasa Ridala posebno talentovanim piscem krimića je osećaj za detalje, ili bolje reći, manjak detalja. Kako priča teče, neće se sve niti povezati. Neće se svaki događaj i svaki detalj razjasniti. Neki bi rekli da je to mana, ali element misterije koji ostaje i izvan korica čini ovu priču i njenog protagonistu posebnim.

Kamelia izdavaštvo relativno je mala i nepoznata izdavačka kuća. U ponudi imaju mali, ali pažljivo odabran broj egzotičnih romana. Misija im je da domaćoj publici predstave romane pisaca van engleskog govornog područja, što svakako treba pozdraviti. Naglašavaju da u svoja izdanja ulažu mnogo strpljenja i ljubavi. Prevod Pustinjaka pitak je i dinamičan, ali preporučujemo da se ipak suzdržite od čitanja sižea na zadnjoj korici. Smućkajte sebi jednu lumumbu i pustite da se ovo maštovito i zapetljano klupko polako odvija pred vama (link).

Prikaz je originalno objavljen na sajtu Bukmarkić.

Preporuka