Dope Lemon - Smooth Big Cat [2019]

Dope Lemon
Smooth Big Cat
Universal Music Australia / 2019
8.4
8

Nastavljajući da se poigrava sa iskulranim matricama, Angus Stone je uronio u psihodelične folk sanjarije na novoj ploči Dope Lemona. Smooth Big Cat balansira između DIY i eksperimentalne strane njegovog umeća. Stvarajuci sonične pejzaže koji zatvaraju oči i prelivaju vas medom dok ležite u svili, negde na granici izmedu Barry Whitea i Kurta Vilea, on koristi ovaj projekt kako bi slušaocima pokazao drugačiju stranu svoje ličnosti, ne bojeći se da iskorači van konvencija. 

Ova ploča je putovanje alter-ega, Velikog Glatkog Mačka, lika koji ne brine previše o globalnim problemima, već pokušava da uživa u svakom trenutku. Čitav LP lebdi na sanjivoj energiji spakovanoj u deset iskuliranih alt-folk pesama.

Letargicna "Hey You" odmah na početku doziva ludi provod, ali iz iskusne perspektive nekoga ko je dobro nagoreo, zajedno sa barom prepunim pijanih maskota. Idealna za lagane noćne vožnje, "Salt & Pepper" uvlači slušaoca u tripozni vrtlog refrena  “I got the cocaine ...flame... in my brain.”

Naslovna pesma kreće od gudača i flaute, da bi ksilofonom evocirala davno zaboravljene hitove 80ih. Nežni drhtaji, harmonika, zviždanje, Stone i njegova bivša devojka, glumica Isabel Lucas, sa lo-fi, akustičnom "Hey Man, Don’t Look At Me Like That" završavaju ovaj LP.

Smooth Big Cat definitivno nije album po svačijem ukusu, ili ćete biti hipnotisni Dope Lemonovim stondiranim usporenim bitom ili ćete ga odbaciti kao dosadan. Oni kojima se ovaj koncept dopadne, moći će da se iznova i iznova prže na lenjim zvucima beskonačnog leta.