Cliff Walkers [2021]

Cliff Walkers a.k.a. Xuan ya zhi shang
China Film Co., Ltd., Emperor Motion Pictures, Huaxia Film Distribution / 2021
Režija: 
Yimou Zhang
Scenario: 
Yiran Pan (scenario), Yongxian Quan (story)
Zemlja proizvodnje: 
China
Jezik: 
Mandarin
8
8

Ako biste mogli verovati bilo kom kineskom filmskom stvaraocu da će napraviti pristojan špijunski triler o hladnom ratu, prvo ime koje vam pada na pamet je Zhang Yimou. Zhang je diplomirao na Pekinškoj filmskoj akademiji sa vizijom i samopouzdanjem dobro uspostavljenog autora, njegov debitantski igrani film Red Sorghum (1987) osvojio je Zlatnog medveda na Berlinaleu 1987. godine, otvarajući put ka nizu savremenih društvenih drama („The Story of Qiu Ju“) i rasvetljenih istorijskih epova („Ju Dou“, „Raise the Red Lantern“, i opsežno remek-delo iz 1994.„ To Live “) koje je ispitivalo nevolje radnog naroda i podizalo međunarodni profil kineske kinematografije čak i kada im je bilo zabranjeno prikazivanje u pozorištima u zemlji. Zhang je osvojio brojne nagrade i priznanja tokom njegove rediteljske karijere, i učvrstio se kao jedan od važnih reditelja i stvaraoca čiji se radovi uvek očekuju sa velikim isčekivanjem.  

Cliff Walkers (prethodno naslovljen "Impasse" na engleskom) zasnovan je na neobjavljenom romanu pisca Quan-a Yongxian-a, i to je drugi od tri glavna filma koja je trebalo da objavi 2020. godine, a One Second je na kraju objavljen krajem 2020. nakon što je zadržan zbog „tehničkih poteškoća tokom postprodukcije“, a triler o urbanom kriminalu Under the Light trebalo bi da izađe kasnije tokom 2021. godine. Cliff Walkers je trebalo da se pojavi na ekranima prošle godine, ali je njegovo izdanje pomereno za predstojeći 30. april ove godine, zbog pandemije. U glavnim ulogama su Zhang Yi („Operation Red Sea“), Yu Hewei („A Writer's Odyssey“), Qin Hailu („White Deer Plain“) i Zhu Yawen („The Witness“). Priča koja je smeštena 1930-ih prati četvoricu Kineskih agenata specijalno obučeni u Sovjetskom Savezu koji padobranom padaju u marionetsku državu Manchukuo, kako je severoistočna Kina zvana pod japanskom vlašću, da izvrše tajnu operaciju - samo da bi otkrili da su smešteni u zamku.

Misija ovih agenata je spašavanje jedinog preživelog u logoru smrti koji su počinili saradnici japanske marionetske vlade. Njegovo spasavanje bi omogućilo da razotkrije njihova neetična ljudska eksperimentisanja i druge zločine. Parovi se razilaze čim dodirnu sneg, podeljeni u dve grupe kako bi izbegli da budu zarobljeni i mučeni da bi prodali svoje voljene. Zhang (Zhang Yi) i Lan (zvezda u usponu Liu Haocun) idu jednim putem, dok Zhangova supruga Yu (Qin Hailu) i Chuliang (Zhu Yawen) idu drugim putem. Ubrzo nakon razdvajanja, grupa 1 otkriva da su njihovi lokalni kontakti prikriveni neprijateljima, ali takođe shvataju da ih je rasprodao izdajnik. Tim se nalazi okružen pretnjama sa svih strana od trenutka kada padobranom padne u misiju. Na snežnom terenu Manchukuo-a, tim će biti testiran do krajnjih granica. Da li će grupa 1 moći da obavesti grupu 2 i izvrši misiju? To je pitanje u snežnom filmu Cliff Walkers.

Poznat po filmovima bogatim bojama, impresivnim pejzažima, zakivajućom kinematografijom i raskošnim kostimima, Zhang Yimou je reditelj koji se u svetu kinematografije prepustio najviše u izradu filmova koji su vizuelno zapanjujući i narativno zamršeni zapletima sa višestranim likovima koji nikada nisu onakvi kakvi izgledaju, kao što se može videti u akcijskim filmovima Shadow (2018), Hero (2002) i Raise the Red Lantern (1991). Iako, se Cliff Walkers predstavlja da je njegov „prvi nalet na špijunski žanr“, ali za sve koji su upoznati sa Zhangovim radom ranije, očigledno je da ovo definitivno nije njegov prvi film u kojem su tajne i laži glavne stvari u filmu, i kao takav, rađen je spretnom i iskusnom rukom.

Smešteni na severu Kine tokom najhladnijih meseci u godini, kinematografija, scenografija i kostimografija i izražajne boje sve ovo naglašavaju. Likovi su grubi, prekriveni snegom sa kondenzacijom pare koja im izlazi iz usta. Ekstremni uslovi i vreme protiv kojih se svi bore, takođe postaju njihova misija. Kinematograf Zhao Xiaoding praši celu glumačku ekipu kristalnim snegom, posebno na njihovim crnim šeširima. A sneg postaje ključni element u gangsterskoj sceni jurnjave sa automobilima (starim vozilima, stilski urađeno prema vremenu), dok se dobri špijuni / negativci okupljaju, držeći jednu ruku na obaraču.

Cliff Walkers je nešto sporijeg ritma, ali to ne utiče negativno, već znači da je publika sklona da posveti više pažnje. Film sadrži neke uzbudljive akcione sekvence koje se odvijaju u vozovima, šumama i snegom prekrivenim ulicama Harbina, ali ako se pogled skrene na trenutak i ne obraća pažnja na dijalog i svaki potez likova, znači da bi mogli propustiti trenutak od vitalne važnosti do zapleta, jer je sve potencijalni trag o tome kome treba verovati i ko je potencijalni izdajnik. Što je jedna od najvećih snaga filma, a možda i grešaka u zavisnosti od toga kako se gleda. Drugi, glavni plus filma su performansi glumačke ekipe. Svi odlično rade glumeći likove koji nikada nisu sasvim sigurni mogu li verovati osobi koju gledaju. Potreban je vešt reditelj i glumačka postava da bi ovakvu priču izveli ubedljivo, jer nema jasne naznake da li su neke stvari koje su urađene u korist plana i tima, ili da bi sačuvali svoju kožu, čineći svaku predstavu tim više zanimljivo.

Film manje govori o akciji i spektaklu, a više o žrtvama i hladnoj sudbini špijuna, pa Zhang okružuje svoje likove sablasnom atmosferom. Pretvara Harbin u snežnu kuglu i nema snimka gde sneg ne pada. Ovde nema potrebe za vremenskom prognozom: Svaki dan je snežan, oblačan, i ispod nule. „Cliff Walkers“ nas brzo ubacuje u ovu zimsku zemlju čudesa, i pruža neke od očaravajućih pejzaža koji se ne mogu videti tako često na nekom drugom filmu. Cliff Walkers je možda samo umereno uspešan kao špijunski film, ali to je uzbudljiv i ubedljiv prikaz određenog mesta i vremena.

Recenzija je originalno objavljena na blogu The Film Master.

Preporuka

share

share